Интернет инфраструктурата в Турция е силно засегната от земетресенията

Интернет връзките в засегнатите от земетресенията райони на Турция са силно влошени
(снимка: CC0 Public Domain)

Рязък спад на интернет трафика в различни региони на Турция регистрира доставчикът на съдържание и DDoS защита Cloudflare. Причината са мощните земетресения, заради които е пострадала критична инфраструктура в страната.

Един от трусовете с магнитуд 7,6 беше регистриран в югоизточната част на Турция близо до границата със Сирия. По-късно стана друго земетресение, вече с магнитуд 7,7, което засегна централната част на Турция.

Газиантеп, град в южна Турция, е една от най-силно засегнатите общности. Интернет трафикът тук в сравнение с миналата седмица е намалял с 57%, по данни на Cloudflare, на които се позовава Datacenter Dynamics.

Северно от Газиантеп, в провинция Кахраманмараш, трафикът e спаднал с 94% след второто земетресение. Освен това инфраструктурата в провинциите Шанлиурфа, Килис, Хатай, Османие, Адияман, Диарбекир, Малатия, Мардин и Адана e силно повредена.

Телекомуникационната компания Turkcell разполага мобилни базови станции, изпраща генератори и осигурява сателитни комуникации в засегнатите райони. Türk Telekom предприе подобни мерки.

И двата оператора направиха безплатни разговорите към мобилни и стационарни телефони, но призовават гражданите да използват връзката само за спешни повиквания. В засегнатите райони се създават и Wi-Fi горещи точки.

В същото време правителството на страната досега отказва помощта от американския сателитен доставчик Starlink. Преди година в резултат на вулканично изригване мрежовата инфраструктура на Кралство Тонга беше силно повредена и тогава Илон Мъск дари 50 сателитни терминала Starlink.

Коментари по темата: „Интернет инфраструктурата в Турция е силно засегната от земетресенията”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  4,5Рихтер разтърси Гърция

 2. Anonymous

  Слънцето

  Spotless Days
  Current Stretch: 0 days
  2023 total: 0 days (0%)
  2022 total: 1 day (<1%)
  2021 total: 64 days (18%)
  2020 total: 208 days (57%)
  2019 total: 281 days (77%)

  Много рязко намаляло
  от 57%('20г)
  на 18%('21)
  И
  От 18%('21)
  на 1%('22)

 3. Anonymous

  Асошиейтед прес :

  Невиждано от 40 г земетресение удари Ню Йорк

  06.02’23

  Земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер разтърси западната част на амер щат Ню Йорк

 4. Anonymous

  2 “труса” през 10 часа с
  ЕДНА_СЪЩА сила
  +
  ЦЕЛЕНАСОЧЕНО изтудявне(промяна на климата_времето)
  Е
  ó.p.ъ.z.i.ë

Коментар