Ентусиаст пусна Windows 11 на компютър с 200MB RAM

Подходящо „орязана”, Windows 11 може да работи на значително по-скромни компютри
(екранна снимка: Microsoft)

Компютърните ентусиасти обичат да експериментират, привличайки вниманието с постижения, които понякога изглеждат невероятни. Не е за вярване, но се оказа, че Windows 11 може да работи на РС само с 200 мегабайта оперативна памет.

Официално, минималните системни изисквания за Windows 11 са 4GB RAM и 64GB постоянна памет. Но сега двама ентусиасти успяха да пуснат tiny11, олекотена компилация на Windows 11 Pro 22H2, на компютри с много по-занижени спецификации.

Модификацията tiny11, дело на NTDEV, принципно е предназначена за РС-та с 2GB RAM и 8GB свободно дисково пространство, но се оказва, че тази компилация може да работи на компютър с още по-скромно количество RAM.

Според разработчика, tiny11 разполага с всичко необходимо за комфортна работа на компютър без излишните „украшения” на стандартния Windows. Например, компилацията премахва браузъра Microsoft Edge, но запазва Calculator, Notepad, Paint и Terminal, както и Microsoft Store и функции за потребители с увреждания. Необходимите приложения могат да бъдат инсталирани чрез „winget install”.

Експериментът с версия tiny11 на конфигурация с 384MB оперативна памет
(екранна снимка: Twitter/@NTDEV_)

Освен това tiny11 поддържа достъп до PowerShell и отдалечен работен плот (десктоп). По подразбиране работи без влизане в акаунт на Microsoft, но ако желаят, потребителите могат да се логнат.

Възможно е дори обновяване до tiny 11 от официална версия на Windows 10. Опцията Windows Update в tiny11 също работи. Инсталирането на tiny11 не изисква TPM криптографски модул на дънната платка и активиран Secure Boot в BIOS, които са пречка за много от по-старите РС-та с Windows 10 да преминат към Windows 11.

Въпреки че tiny11 претендира за 2GB RAM, самият разработчик успя да стартира компилацията във виртуална машина само с 384MB свободна памет. При такава конфигурация системата работи много бавно, но все пак работи. От публикуваната екранна снимка на диспечера на задачите се вижда, че tiny11 страда от голямо натоварване на диска и 100% на процесора.

Още по-шокиращото е, че за tiny11 наличието на 384MB свободна RAM не е минимумът. Друг потребител успя да стартира системата във виртуална машина със само 200MB разпределена RAM. Вярно, преди това системата показа четири пъти „син екрана на смъртта” (BSOD).

Модификацията tiny11 работи, макар и затруднена, само с 200MB оперативна памет
(екранна снимка: Twitter/@XenoPanther)

По-късно същият потребител се опита да стартира tiny11, използвайки 196MB RAM. Но намалението с 4MB на свободната оперативна памет накара процеса на зареждане на системата да отстъпи място на „30-минутни BSOD”.

Коментари по темата: „Ентусиаст пусна Windows 11 на компютър с 200MB RAM”

добавете коментар...

  1. :o)

    NOBODY CARES!

Коментар