LuneOS се намесва на пазара за мобилни платформи

Вече е достъпна първа версия на LuneOS с кодово име Affogato, която обаче е нестабилна

Вече е достъпна първа версия на LuneOS с кодово име Affogato, която обаче е нестабилна

Скоро на пазара за мобилни операционни системи ще нахлуе още една платформа. Пред пускане е стабилна версия на LuneOS – проект, който съществува от няколко години. По-рано системата се наричаше webOS и принадлежеше на HP.

ИТ гигантът от Пало Алто купи webOS заедно с нейния разработчик – британската компания Palm, която развиваше платформата под името PalmOS. По-късно HP продаде webOS на корейската LG, а в момента платформата се развива като проект с отворен код.

LuneOS стъпва на webOS и зад нея стои голяма общност от разработчици. Вече е достъпна първа версия на системата с кодово име Affogato, която обаче не е стабилна. Очаква се следващата версия да работи стабилно и до поддържа многократно повече устройства от сегашните 10.

Авторите на LuneOS работят също по адаптиране на приложения от други платформи, в частност Android, и създаване на набор от инструменти за програмисти. По думите на разработчиците, в момента LuneOS отстъпва на Android и iOS като удобство на използване, но всички недостатъци ще бъдат постепенно отстранени.

Навремето HP купи webOS за своите таблети, но компанията не успя да ги наложи на пазара. LuneOS запазва възможностите за работа с таблети и смартфони в еднаква степен.

Платформата ще се разпространява първоначално като алтернатива на Android. Засега нито един производител не е изявил желание да пусне устройства с предварително инсталирана LuneOS.

Android и iOS обаче не са реалните конкурентни цели на LuneOS. Новата операционна система по-скоро ще се съревновава за вниманието на потребителите със Sailfish и Tizen, които се считат за доста перспективни разработки.

Коментари по темата: „LuneOS се намесва на пазара за мобилни платформи”

добавете коментар...

  1. Юзвер

    Я малко повече респект – нека да има повече алтернативи стига толкова само с боклуците базирани на Андроид и на iOS. Самите смартелефони и смартподобни глупости са за еднократна употреба за не повече от 1 до 2 години – изхвърлят с в кофите за боклук заедно със софтуера. Нов модел всяка година с нова операционна система и нови пренаписвани приложенийца.

  2. Уруд

    Хахахахах сигорно да 😀

  3. Драгомир

    Само да попитам LuneOS за лунатици ли е предназначена?

Коментар