Банката на Англия обмисля цифрови пари

В редица страни централните банки проучват възможността за създаване на своя цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Банката на Англия и местното министерство на финансите обявиха, че създават работна група, която да проучи възможността за създаване на цифрова валута на централната банка. Целта е да се разгледат рисковете и възможностите, свързани със създаването на нов вид дигитални пари.

Валутата ще се използва от домакинствата и бизнеса и би съществувала успоредно с парите и банковите депозити, вместо да ги замества, съобщи BBC. Правителството и финансовата институция обаче искат да „се ангажират широко със заинтересованите страни” относно ползите и практическите възможности от дигиталната валута.

По-рано банката заяви, че се интересува от създаването на „дигитална валута на централната банка” (ДВЦБ), защото „това е период на значителна промяна в парите и плащанията”. Използването на пари в брой при финансови транзакции постоянно намалява през последните години, докато плащанията с банкови карти нарастват. Използването на кредитни и дебитни карти също се увеличава.

Банката също така вижда собствената си цифрова валута като начин за „избягване на рисковете от нови форми на създаване на частни пари”, включително криптовалути като биткойн. „Ако се въведе ДВЦБ, тя ще бъде деноминирана в лири стерлинги, точно като банкнотите, така че 10 лири от ДВЦБ винаги ще струват същото като банкнота от 10 лири”, каза банката.

„ДВЦБ понякога се смята за еквивалент на цифрова банкнота, въпреки че в някои отношения може да има повече общо с банков депозит”.

В немалко страни централните банки вече проучват възможността за създаване на своя цифрова валута. Единствената, която вече е на етап тестове, е китайската – местният цифров юан в момента е подложен на публично тестване.

Коментар