Китай гради суперкомпютърен център за $3 млрд.

Суперкомпютърният център на Китай ще предоставя услуги за „големи данни”
(снимка: CC0 Public Domain)

Амбициите на Китай за изстрелване на голям брой комерсиални сателити изисква нови изчислителни ресурси. Космодрумът Уенчанг в южната част на страната ще изгради суперкомпютърен център на стойност 3 млрд. долара до края на годината, за да анализира данните, получени от космоса, според публикации в местните медии.

С планирана инвестиция от 20 милиарда юана суперкомпютърният център ще предоставя услуги за „големи данни” (изчислителни задачи, изискващи голяма мощ) за различни индустрии, включително аерокосмическия и морския сектор, съобщи Ройтерс. Услугите ще започнат да се предлагат през 2022 г.

Китай предвижда през следващото десетилетие да изгради масивни „съзвездия” от комерсиални спътници. Те ще могат да предложат услуги, вариращи от високоскоростен интернет за самолети до проследяване на доставките на въглища.

За да реализира тези свои амбиции, Китай ще трябва да строи по-големи ракети, които могат да носят повече сателити, или да изгради повече стартови площадки – или и двете. При всички случаи ще са нужни нови изчислителни ресурси.

Понастоящем Китай има четири стартови площадки – три във вътрешността на страната и една в Уенчанг, провинция Хайнан. В тази провинция ще бъде изградена и нова комерсиална космическа станция, която да помогне за реализацията на мащабния план за изстрелване на многобройните нови сателити.

Коментар