Китай изстреля космическа ракета от морска платформа

Ракетата-носител Long March 11 WEY изведе в орбита седем спътника – за научни изследвания и комерсиална употреба (снимка: CCTV/видео)

Китай за първи път изстреля в космоса ракета от морска платформа. Пускането на ракетата-носител Changzheng 11 (CZ-11) беше извършено на 5 юни от голяма полупотопяема баржа, разположена в Жълто море, съобщи Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Ракетата изведе в орбита седем спътника в орбита, вкл. Bufeng-1A и Bufeng-1B, създадени от Шанхайската академия за космически технологии (SAST) за провеждане на метеорологични изследвания, и пет спътника за комерсиална употреба. Два от тях принадлежат на технологичната компания China 125 от Пекин, която планира да пусне стотици сателити в орбита, за да създаде глобална мрежа за предаване на данни.

Ракетата-носител носи името LM-11 WEY в чест на стратегическото партньорство между WEY (първокласна марка кросоувър на Great Wall Motor), Китайската космическа фондация и Китайският изследователски институт за ракетни научни технологии (CALT).

През април тази година WEY и CALT създадоха съвместен център за технологични иновации, който ще помогне на автомобилния производител да постигне пробив в производствените и изследователските области.

Китай стана третата световна сила след Русия и Съединените щати, способна да пуска ракети в космоса от военноморска платформа.

Коментар