Какво означава Китай да пусне национална цифрова валута

Китай се е заел с мащабен план да промени начина, по който функционират държавните пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Анабел Хуанг наскоро е спечелила от държавната лотария правото да участва в най-новия икономически експеримент в Китай: национална цифрова валута. След като се присъединява към лотарията чрез приложението за социални медии WeChat, г-жа Хуанг, бизнес-стратег от Шънджън, получава цифров пакет с 200 електронни китайски юана, наречени още eCNY, на обща стойност около 30 долара. За да ги похарчи, тя отива до магазин за дреболии в близост до офиса си и купува малко ядки и кисело мляко. След това изважда QR код за цифровата валута от своето банково приложение, който магазинът сканира, за да получи плащане…

„Начинът, по който плащате, е много подобен” на други китайски приложения за плащания, казва Хуанг за боравенето с eCNY, цитирана в публикация на Ню Йорк Таймс. Казва още, че „все още не е толкова гладко” като другите.

Китай се е заел с мащабен план да промени начина, по който функционират държавните пари, пускайки собствена цифрова валута с качества, различни от традиционните парични средства или цифровите депозити. Централната банка на страната, която започна да тества eCNY миналата година в четири града, наскоро разшири изпитанията в по-големи градове като Пекин и Шанхай, според правителствени анонси.

Усилието е един от няколко експеримента на централни банки в различни страни по света да изпробват нови форми на пари – дигитални валути, които би трябвало да могат да се придвижват по-бързо и да дадат достъп дори на най-нуждаещите се хора до онлайн финансови инструменти. Много страни предприемат подобни действия, мотивирани от бума на криптовалутите като биткойн, които напоследък придобиват стават все по-популярни.

Но докато биткойн е проектиран да бъде децентрализиран, така че никоя компания или правителство да не може да го контролира, цифровите валути, създадени от централните банки, дават на правителствата по-голяма финансова власт. Тези валути могат да позволят директно подаване на пари, чиито „срок на годност” изтича, ако не бъдат използвани до определена дата. Също така могат да улеснят правителствата да проследят финансовите транзакции, за да се справят с укриването на данъци. Могат и да предприемат репресии срещу определени групи хора.

През последните 12 месеца над 60 държави са експериментирали с национални цифрови валути – в сравнение с малко над 40 година по-рано. Сред тях са Швеция, която провежда реални изпитания на цифрова крона, и Бахамите, които предоставят цифрова валута „пясъчен долар” на разположение на всички граждани.

За разлика от тях САЩ действат по-бавно и правят само базови изследвания в областта. На събитие на Ню Йорк Таймс миналата седмица министърът на финансите Джанет Л. Йелен посочи, че това може и да се промени. Според нея, американската цифрова валута е „абсолютно заслужаваща внимание”, защото „може да доведе до по-бързи, по-сигурни и по-евтини плащания”.

И все пак никоя голяма икономическа сила не е стигнала толкова далеч, колкото Китай. Нейните решения могат да се окажат сигнал за това накъде отива останалият свят по отношение на цифровите валути.

„Тук става дума за нещо повече от пари”, казва Яя Фанузи, сътрудник в Центъра за икономическа и финансова власт, мозъчен тръст и автор на скорошна статия за китайската валута. „Става въпрос за разработване на нови инструменти за събиране на данни и използване на тези данни, така че китайската икономика да е по-интелигентна и да се основава на информация в реално време”.

Макар че китайското правителство не казва дали и кога ще представи официално eCNY в цялата страна, няколко служители споменават, че цифровата валута „е готова за туристи, посещаващи Олимпийските игри през 2022 г. в Пекин”. Неотдавнашни статии и изказвания на служители на Народната банка на Китай (централната банка на страната) подчертаха амбициите на проекта и желанието на Китай да бъде първа в тази област.

„Правото на емитиране и контрол на цифрови валути ще се превърне в „ново бойно поле” на конкуренцията между суверенните държави”, гласи статия в China Finance от септември. „Китай има много предимства и възможности при издаване на фиатни цифрови валути, така че трябва да побърза, за да се възползва от лидерството”.

Разработването на национална цифрова валута в Китай всъщност датира още от 2014 г., когато Народната банка създаде вътрешна група, която да работи по проектиране на национални електронни пари в отговор на нарастващия интерес към биткойн. През 2016 г. централната банка създаде подразделение, наречено Институт за цифрова валута. Миналата година той започна изпитания за eCNY в градовете Шънджън, Суджоу, Ксионган и Ченгду, според проучване на Sino Global Capital.

Хората, поканени да участват в изпитанията чрез лотария в WeChat или други приложения, можеха да кликнат върху предоставен им линк и да получат 200 електронни юана. Валутата понякога се показваше в банковите приложения на участниците под формата на снимка на старите китайски банкноти с лика на Мао Дзъдун. За да похарчат парите, потребителите получиха възможност да използват приложение eCNY, чрез което сканират QR кода на търговеца или пък създават собствен QR код, който търговецът може да сканира.

Дизайнът на eCNY заема само няколко незначителни технически елемента от биткойн и не използва блокчейн технология, на каквато разчитат повечето криптовалути, казват служители от Китайската народна банка. Като намек за необичайния характер на валутата получателите имат само няколко седмици, за да похарчат цифровите си пари, преди въпросните да изчезнат.

Досега само ограничен брой търговци са приели валутата. Но първите потребители казват, че преживяването е много подобно на боравенето с китайските приложения за цифрово плащане като Alipay и WeChat Pay. Затова не би било трудно да се премине към новата цифрова валута, ако тя се разпространи в цялата страна.

„Чувствам се добре да плащам с eCNY, тъй като е достатъчно гладко и бързо”, каза 30-годишната Ифан Гао, финансов анализатор в Шънджън, който наскоро използва своите 200 eCNY за закупуване на закуски в 7-Eleven. Гао добавя, че eCNY може да стане основна валута, само ако хората могат да го я изпращат на приятели, което не е възможно при пробната версия.

Есвар Прасад, бившият ръководител на китайското подразделение на Международния валутен фонд, казва, че един от най-важните фактори за успеха на eCNY е досегашният успех на WeChat Pay и Alipay. И двете електронни валути породиха нова „алтернативна финансова система”, която разтревожи китайските служители и доведе до неотдавнашни репресии срещу Джак Ма, основателя на Alibaba и Ant Financial, притежаващи Alipay.

„eCNY наистина е защитен механизъм за поддържане на релевантност на парите на централната банка”, казва Прасад.

Ако eCNY има успех, това ще даде на централната банка нови правомощия, включително нови видове парична политика, за да помогне на икономиката да расте. Има теоретична възможност – която икономистите обсъждат – централната банка да програмира своята цифрова валута така, че бавно да губи стойност – по този начин потребителите ще бъдат мотивирани да я харчат незабавно.

Някои икономисти казват, че цифровата валута на Китай също ще улесни юана да се конкурира с американския долар като глобална валута. Той ще може да се движи в международен план с по-малко бариери. Но китайски служители и анализатори смятат, че за да се случи подобно нещо, ще са необходими и много други промени.

Наред с всичко това eCNY може незабавно да даде на китайското правителство повече правомощия за наблюдение на финансовите потоци, тъй като системата за цифрова валута може да записва всяка транзакция. Това поражда опасения за неприкосновеността на личния живот, тъй Китай е печално известна с използването на инструменти за репресии срещу дисидентите.

„Ако не мога да ви купя кафе, без правителството да знае, започвам да се притеснявам какво може да означава това”, казва Прасад.

Хуанг, бизнес-стратегът от Шънджън, вече предполага, че повечето от нейните данни могат да бъдат проследени чрез цифровата валута – и не се притеснява от това. „Избирам да пожертвам малко неприкосновеност в полза на удобството”, казва тя.

Коментари по темата: „Какво означава Китай да пусне национална цифрова валута”

добавете коментар...

  1. А

    Тотален контрол върху личността.И винаги има малоумници, които да жертват свободата си заради “удобството”. А това, че можело парите да имат “срок на годност” е върха на наглостта. Затова златото ще расте до безкрайност.

  2. Фофу

    Че те кога ли са имали свобода, примерно, да речем. До преди 25-30 год са пасли трева като КНДР и са биели чело пред портрета на Мяу … Сега имат какво да ядат горе долу и така като гледам клиповете, поне из града са доста удобно / цивилизовано устроени. Но си остава, чв ККП контролира цялата система, от до.

    Но както един блогър го каза, останал им е спомена за глад и сега наваксват ударно. Из цяло Китай вече нямало нито дивеч, нито диви птици, даже врабци. Те врабците имат и друга злощастна съдба в Китай, но това друга тема. Китайски кораби тралират международните води и стрържат до дъно …

  3. Борислав Георгиев

    Няма по-мъдро и изчерпателно от това което е написал Ли Дзян!

  4. Ли Дзян

    Народ който е готов да пожертва свободата си за удобство ,ще загуби и двете.

Коментар