Блокчейн – много шум и само 1% внедрявания

Въпреки нарастващия шум около блокчейн, тази технология все още е много слабо търсена от компаниите, сочат резултатите от проучване на Gartner. Само 1% от анкетираните бизнеси са внедрили блокчейн в своите процеси.

Над три четвърти (77%) от ИТ директорите, участвали в проучването, не проявяват интерес към блокчейн. 43% от мениджърите не планират каквито и да е дейности и изследвания в тази област, макар че следят за новостите около блокчейн.

Само 1% от всички анкетирани от Gartner компании са внедрили блокчейн в своите бизнес процеси. Едва 8% от 300-те директори по информационни технологии, участвали в проучването, имат намерение да тестват или внедрят технологията в компаниите си.

Резултатите от изследването показват драстично разминаване между реалността и представата за широкото разпространение и използване на блокчейн, коментира Gartner. „Критично важно е да се разбере какво представлява блокчейн и какво може да направи днес, в контекста на способността на технологията да трансформира компаниите, индустриите и обществото утре“.

Блокчейн е система за организация на разпределена бази данни. В момента тя се използва най-вече като хранилище на информация за операциите с криптовалути (биткоин, етериум и др.) и може да бъде внедрена в банковата дейност, тъй като криптотехнологията съкращава времето за осъществяване на големи сделки.

Повечето анализаторски компании споделят мнението, че бъдещето на електронната търговия е свързано именно с технологията блокчейн. А според прогноза на IBM, в края на текущото десетилетие около две трети от банковите операции в света ще се извършват посредством тази технология.

Коментари по темата: „Блокчейн – много шум и само 1% внедрявания”

добавете коментар...

  1. Аман

    па оно пойчету орау бизнесо не са кат джурналята.

  2. Киро

    По телевизията досега даваха две различни филмчета за работата на блокчейна и за какво може да се използва. В първото го сравняват с тефтерче, в което може да записваш на определена страница по дата и час, но венъж записани не можеш да ги коригираш. Та така излиза, че великата технология дето щяла да промени света – е просто едно тефтерче, измислено в незнам си кой век!
    Във второто филмче се сравнява с база от данни, пък било и то разпределена, обаче когато се регистрира веригата т.е. имаме в базата данни запис, не можем нито да го коригираме, нито да го изтриваме. Та нали това са основните принципи на една база от данни, а именно методи за боравене с данните – записване, коригиране, изтриване и максимално бързо претърсване. То следователно болкчейна неможе да се нарече и база от данни!

Коментар