Биткойн – факти и цифри за криптовалутата

Биткойн е гореща тема, която вълнува все повече хора напоследък. Поскъпването на виртуалната валута до неподозирано високи нива в кратки срокове шокира анализаторите и постави много въпроси за бъдещото на парите и въобще на финансовите системи.

Какво предстои – продължаващо поскъпване или срив? Кой ще спечели и кой ще загуби? Биткойн и въобще криптовалутите ли са бъдещето? По тези въпроси ще продължат да спорят анализаторите, а тук ще ви предложим базови факти за биткойн и цифрови измерения на най-популярната криптовалута в света.

Колко са биткойните

Броят на биткойните е ограничен до 21 милиона, като се очаква пределът да бъде достигнат към 2140 година. Досега в системата са пуснати около 16,7 млн. биткойна, като на всеки 10 минути излизат 12,5 нови биткойна чрез процес, известен като „майнинг”, при който „копачите” се конкурират в глобална мрежа от компютри в решаването на сложни алгоритми, а наградата е нови биткойни.

Разход на енергия

Компютрите за добив на биткойн консумират огромно количество енергия. С поскъпване на криптовалутата, на пазара влизат все повече майнери, което води до увеличаване на консумираната енергия. Според скорошни оценки на сайта Motherboard, стойността на енергията за една биткойн транзакция е 215 киловатчаса – колкото е консумираната енергия от средното американско семейство за една седмица, а дневно се извършват 300 000 биткойн транзакции.

„Битовете” на биткойн

Ако искате да се сдобиете с биткойни, не е необходимо да купувате цяла „монета”. Най-малката единица биткойн е Сатоши, наречена така в чест на тайнствения създател на криптовалутата Сатоши Накамото. Един Сатоши се равнява на една стомилионна част от биткойна, или около 0,0002 долара по текущия обменен курс.

Биткойн милионери

От 2011 г. насам биткойн функционира по-добре от всички валути, поддържани от централните банки, с изключение на 2014 г., когато криптувалутата се представи по-лошо от която и да е традиционна валута. В периода до 2017 г. биткойн поскъпна с над 1400%. Ако сте купили 1000 биткойна в началото на 2013 г. и никога не сте продавали, сега ще притежавате около 160 млн. долара (при обменен курс 16 000 долара). Мнозина считат биткойн за по-спекулативен инструмент, отколкото традиционната валутата, заради неговата волатилност, високите такси за транзакции и факта, че относително малко търговци приемат биткойн.

Кражби

Над 980 000 биткойна са откраднати на борсите от хакери или инсайдери. Това възлиза на повече от 15 млрд. долара (при обменен курс около 16 000 долара). Малка част от откраднатите биткойни са възстановени.

Тайнственият създател

Въпреки многобройните опити за откриване на създателя на биткойн, в момента все още не е известно кой е Сатоши Накамото. Австралийският учен и предприемач Крейг Райт успя през май 2016 г. да убеди няколко видни членове на общността на биткойн, че той е Накамото, но впоследствие отказа да предостави доказателства. Не е ясно дали Сатоши Накамото е псевдоним, име на група разработчици или на отделен човек.

Раздутата китайска търговия

До началото на 2017 година се считаше, че на китайските борси се падат около 90% от обема на търговията с биткойн. Но впоследствие стана ясно, че някои борси раздуват своите обеми чрез многократно търгуване на номинални количества биткойни между сметките. Тъй като китайските власти взимат комисионни, обемът на търговията там рязко падна и в момента е под 20% от общия, по данни на Bitcoinity.

Пазарна капитализация

Общата стойност на всички биткойни, пуснати до момента, възлиза на 283 млрд. долара (при курс 16 000 долара). Това е пазарна капитализация, по-голяма отколкото тази на Visa, както и на BlackRock и Citigroup взети заедно.

Конкуренцията

Биткойн не е единствената криптовалута. По данни на сайта за търговия Coinmarketcap, в момента биткойн се конкурира с над 1000 криптовалути.

Продажба на активи

В момента могат да се продават биткойни на няколко различни платформи и борси чрез договори за разлика (CFD) или за заемане на биткойн без ливъридж. Но редица големи финансови институции, вкл. CME Group, CBOE и Nasdaq, обявиха наскоро, че ще предлагат фючърси на биткойн, което открива възможност за търговия с криптовалута в основната инвестиционна вселена.

Загубените биткойни

Част от 16,7-те милиона добити биткойни са недостъпни по различни причини, вкл. забравени пароли, случайни загуби, смърт на собствениците и т.н. Невъзможно е да се разбере колко точно са загубените завинаги биткойни, тъй като те все още се намират в системата, на бездействащи адреси. По данни на университетите Сан Диего и Джордж Мейсън от декември 2013 г., 64% от 12-те милиона биткойна, добити по това време, никога не са били използвани. Твърди се също, че почти 1 млн. неизползвани биткойни принадлежат на тайнствения създател на криптовалутата.

Големият списък

В топ 1000 най-големи портфейла има общо 5 638 155 биткойна – повече от една трета от всички биткойни в обръщение, а сумарната им стойност възлиза на над 87 млрд. долара (при курс от 16 000 долара за биткойн).

Висока такса

Средната такса за обработка на биткойн транзакции нарасна през последната година, изпреварвайки дори шеметното поскъпване на самата криптовалута. По данни на сайта BitInfoCharts, всяка биткойн транзакция сега струва около 7,3 долара, в сравнение с 30 цента в началото на годината.

Два клона на биткойн

Притежателите на биткойни отпреди 1 август 2017 г. имат и Bitcoin Cash – клон на оригинала, създаден при разделяне на базовия програмен код на криптовалутата на две. Единица Bitcoin Cash струва в момента над 1300 долара, което добавя още 135% към дохода от инвестицията в биткойн от началото на годината.

Коментари по темата: „Биткойн – факти и цифри за криптовалутата”

добавете коментар...

  1. АНдрей

    Здравейте, искам да купя биткойн, но не знам къде е най-изгодно. Чета от тук “http://cryptobul.com/” и искам да попитам някой, който вече е минал по този път да даде предложение. Благодаря

  2. Anonymous

    световна магура

  3. Аман

    Телешки възторг

  4. 0100110010

    Добре дошли в златната ера на далаверажиите!

Коментар