Китай подготвя собствена цифрова валута

Народната банка на Китай възнамерява да пусне собствена цифрова валута, за да съкрати разходите за оборотни хартиени пари и да повиши контрола над паричната маса, предаде Ройтерс.

Сформираният екип следва да преодолее ключови технологични бариери и да пусне в най-скоро време цифрова валута на Централната банка. Виртуалната валута ще помогне също за повишаване на прозрачността на икономическата дейност и ще предотврати прането на пари и укриването на данъци, добавят от банката.

През 2008 г. беше създадена криптовалутата биткойн, на която мнозина гледат като на алтернатива на традиционните пари. Наскоро обаче един от разработчиците на системата, Майк Хърн, заяви, че експериментът с биткойн е на път да приключи безславно.

По неговите думи, биткойн се проваля, тъй като общността около виртуалната валута не е могла да направи проекта успешен. Механизмите, които трябваше да предотвратят подобен изход, вече са излезли от строя и няма основания да се счита, че биткойн може да стане валутна система, по-добра от сегашната, твърди Хърн.

Коментар