Пекин започва мащабни тестове с цифрова валута

Китай експериментира с централно контролирана цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Пекин ще раздадат на жителите на града 50 000 ваучера по 200 юана (около 30 долара), които могат да бъдат похарчени в някои офлайн и онлайн магазини по време на китайските новогодишни празници от 10 до 17 февруари.

Настоящата кампания е третият основен тест на цифровата валута, разработена от Китайската народна банка, отбелязва CNBC. Подобни експерименти бяха проведени също в Шенжен и Суджоу.

Китайската цифрова валута трябва да работи подобно на съществуващата – например, тя може да се използва за плащане чрез приложения като Alipay и WeChat Pay. За разлика от биткойните, официалната валута ще се контролира централно.

През октомври 2020 г. и Централната банка на Русия обяви планове да създаде цифрова рубла. Според регулатора, тя би могла да комбинира свойствата на налични и безналични рубли: цифровата рубла може да се използва без достъп до интернет и да се съхранява в специален електронен портфейл.

Според изчисленията, само гарантирането на сигурността при използването на цифровата рубла ще струва на Централната банка и останалите банки 25 милиарда рубли. Разходите за цялата банкова система за въвеждане на цифровата рубла могат да достигнат десетки милиарди рубли, според източник от банковите среди, на когото се позовава „Комерсант”.

Коментари по темата: „Пекин започва мащабни тестове с цифрова валута”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Собствена цифрова валута е тотално проследнима спрямо кеша, особено ако ползваш затворен интернет. Другарите китайци застрелват няколко заека с един изтрел.

    Младите ще са горди участници и весело ще вземат акъла по възрастните, които доволно ще кимат пред новото и бъдещо поколение.
    Изхвърлят от играта трети нежелани лица каквито са западните кредитни институции. Които до момента бяха неизбежни ако искаш кеш-лес.
    И следенето …

Коментар