Tesla ще приема биткойни, криптовалутата поскъпна рязко

Новина от Tesla оскъпи биткойн с няколко хиляди долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Tesla е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойн, става ясно от годишния доклад 10-K, подаден от производителя на електромобили в Комисията по ценни книжа и борси (SEC) тази сутрин. Документите сочат, че компанията ще започне да приема биткойни като начин на плащане за продуктите си в близко бъдеще.

Клиентите на Tesla напоследък призовават основателя и главен изпълнителен директор Илон Мъск да приеме биткойн за покупки на превозни средства, отбелязва The Verge. Самият той подкрепи криптовалутата в Twitter, дори напоследък добави #bitcoin към профила си. Освен това Мъск подкрепи и Dogecoin, което рязко оскъпи тази криптовалута.

През януари Tesla e актуализирала инвестиционната си политика, за да бъда по-гъвкава в диверсификацията и максимизирането на възвръщаемостта на парите си, които не са необходими за поддържане на адекватна оперативна ликвидност. В рамките на тази политика компанията може да инвестира част от наличните пари в определени алтернативни резервни активи, става ясно от документите.

В частност, Tesla е вложила общо 1,5 милиарда долара в биткойн. „Нещо повече, очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще, при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа”, поясняват от компанията.

Новината за инвестицията на Tesla в биткойн доведе до скок в курса на най-популярната криптовалута – от 39 до над 43 хил. долара. Цената на биткойн постепенно се увеличава през 2021 г., тъй като търсенето както от институционални, така и от купувачи на дребно расте. Все още обаче биткойн остава нестабилна криптовалута, като през януари цената ѝ падна под $30 000.

Коментари по темата: „Tesla ще приема биткойни, криптовалутата поскъпна рязко”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Илон Мъск вижда Dogecoin като „бъдещата валута на Земята”

Коментар