Хората на Байдън искат по-строг контрол над биткойн

САЩ се канят да наложат по-сериозни ограничения върху операциите с криптовалути
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън може да е по-строга към криптовалутите като биткойн, отколкото бяха Тръмп или Обама. Това се очакваше и вече има ранни признаци, че ще се случи.

Джанет Йелън, кандидатът на Байдън за министър на финансите, подчерта ролята на криптовалутите в нелегалните транзакции и прането на пари по време на изслушването си тази седмица, отбелязва Futurism. Отговаряйки на въпрос за терористи, финансирани чрез биткойн, Йелън каза, че криптовалутите „са особено притеснителни” и, че правителството трябва да наложи нови ограничения относно начина, по който може да се използва криптовалутата.

Голямото обещание на криптовалутите като биткойн е, че те предоставят алтернативна финансова система на централизираните, мощни банки и федерални правителства. Разбира се, това представлява идеализирана версия на криптовалутата, която най-вече съществува като играчка за инвеститори, а не като полезна форма на валута.

Но блокчейн технологията, която стои зад биткойн, също така предоставя начин за незаконно купуване на наркотици и оръжия, както и за преместване на богатства с цел избягване на контрол – това изглежда е причината Йелън да се прицели в криптовалутите.

За да предотврати използването на криптовалутата от терористи за финансиране на техните операции, федералното правителство ще трябва да актуализира и модернизира начина, по който обработва криптовалутите, казва Йелън – особено по отношение на това как то контролира крипто-транзакциите.

Криптовалутите са особено притеснителни. Мисля, че много от тях се използват – поне в смисъл на транзакция – главно за незаконно финансиране”, каза Йелън по време на изслушването във вторник. „И мисля, че наистина трябва да проучим начините, по които можем да ограничим тяхното използване и да се уверим, че прането на пари не се случва по тези канали”.

Коментари по темата: „Хората на Байдън искат по-строг контрол над биткойн”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    БайДън е БайПън

  2. ..

    То и ние искаме по-строг контрол над USD и ограничаване на безобразното печатане, но …

  3. Anonymous

    Като 500 000 долара в биткойни за антифа месец преди да си ги отработят с “превземането” на Капитолия…

  4. тц

    Статията е пълна глупост и опит да се сплаши простолюдието, което си няма никаква представа от биткойн.

Коментар