Използват все по-ловко криптовалутите за пране на пари

Пандемията ускори престъпленията с криптовалути, отчитат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Престъпниците стават все по-ловки и умели в използването на криптовалути за пране на пари. Стотици милиони долари мръсни пари са преминали миналата година през цифрови портфейли, позволявайки на потребителите да прикрият следите си, според анализаторите от Elliptic.

Най-малко 13% от всички приходи от престъпления, преминали под формата на биткойн валута през 2020 г., са придвижени чрез частни портфейли – метод, който затруднява проследяването на транзакциите с криптовалути. Това е доста повече спрямо 2% през 2019 г., според проучване на криминалистическата компания за цифрови валути.

„Налице е преход към извършване на престъпления в киберпространството, като придобиване на криптовалути с цел пране на пари… и пандемията ускорява тази тенденция”, коментира Сантяго Нието, ръководител на звеното за финансово разузнаване (UIF) на мексиканското министерство на финансите, цитиран от Ройтерс.

Наскоро в страната се разчу за ареста на Игнасио Сантойо – известен трафикант на бели робини в Латинска Америка, който бе издаден не от някоя от своите жертви, а именно от движението на криптовалутите, с които се е опитал да прикрие следите си.

Въпреки че транзакциите с криптовалута са псевдонимни, те се записват в публичен регистър, което улеснява проследяването на паричните потоци. През последното десетилетие престъпниците се научиха да използват тази техника, но и правоприлагащите органи станаха по-добри в проследяването на незаконната дейност чрез блокчейн.

Ситуацията може да се облекчи или усложни от различни закони, които регламентират движенията на криптовалутите. Така например, мексиканският закон изисква всички регистрирани платформи за търговия с криптовалути да отчитат трансфери над 56 000 песо (2 830 долара). Именно големите обеми, придвижвани през борси за криптовалути, са издали Сантойо, което е помогнало на местните власти да го заловят.

Ситуацията поставя на дневен ред въпроса за отговорността на операторите на борси за критовалути като организации, които на практика подпомагат прането на пари. Някои от тях вече въвеждат „прагове” за транзакции, подобно на лимитите за банкови преводи, които задействат „червена лампа” с цел проверка за нелегална дейност.

За момента обаче възможностите за пране на пари са повече от средствата, с които властите могат да разчитат за проследяване на престъпна дейност. Частните портфейли, които биват няколко вида, комбинират, смесват и анонимизират транзакциите с криптовалута, което прави сложно проследяването на движението на койните.

„Това прави практически невъзможно проследяването на средствата, особено ако извършвате поредица от транзакции чрез частни портфейли”, казва д-р Том Робинсън, главен учен в Elliptic. „Това е голямо предизвикателство за правоприлагащите органи. Методът означава, че те вероятно са в задънена улица”.

Изследването на Elliptic също така описва използването на децентрализирани борси – платформи, които не се управляват от конкретна компания – за пране на средства. Това допълнително усложнява работата на следователите, които и без друго са претоварени и фрустрирани от напрежението при проследяване на съмнителните движения из борсите за криптовалути.

Наред с това често се оказва, че организираната престъпност от даден район използва биткойн борси от „другия край на света”, което задължава следователите да търсят начини за трансрегионално и трансгранично сътрудничество – а това значително забавя и усложнява работата им.

Въпреки че общият обем на незаконната дейност, скрита чрез крипто-активи, се е увеличил в абсолютно изражение през последните години, той все още представлява по-малко от 1% от всички цифрови транзакции, според Elliptic.

Все пак властите признават, че транснационалните криминални организации (ТКО) все повече използват виртуални валути заради възможността за анонимизиране и прикриване, както и заради скоростта на транзакциите, казва Майкъл Милър от щатската агенция за борба с наркотиците. „Има основание да се вярва, че използването на виртуални валути от ТКО само ще нараства с течение на времето”.

Коментар