ЕЦБ: ЕС трябва да регулира биткойн бизнеса

Европейският съюз трябва да обмисли регулирането на бизнеса с биткойни, заяви в понеделник Евалд Новотни от Европейската централна банка. Неговият мотив – рискът от изпиране на пари, предаде Ройтерс.

Криптовалутата поскъпна до 16 000 долара. Внушителните печалби накараха мнозина да поставят под въпрос реалната стойност на биткойните и да запитат дали е възникнал нов „балон”. Централните банки се безпокоят, че ще бъдат обвинявани, ако все още нерегулираният пазар на новия вид валута се срине.

„Само заради мащаба, със сигурност става все по-необходимо да коментираме дали и в каква форма са необходими регулации”, каза Новотни, който е и гувеньор на централната банка на Австрия. „Особен аспект, който трябва да бъде обсъден, е въпросът доколко регламентите относно прането на пари са релевантни тук”, каза той на пресконференция.

От една страна, дори и малките кредитори са подложени на стриктен контрол, що се касае до прането на пари. От друга обаче, дори големи сделки с биткойни за момента се случват без каквито и да било проверки, посочи Новотни. Според него, това е работа на Европейския съюз, а не на ЕЦБ.

Въпреки че няма официални данни, Австрия изглежда привлича компании, продаващи биткойни, защото се смята, че там е сравнително лесно да се получи лиценз за работа, каза Новотни.

„Имаме индикации, че тук в Австрия имаме по-лека, по-проста регулаторна рамка, отколкото в Германия… и следователно виждаме и тенденция такива лицензи (за биткойн търговия) да се дават все повече в Австрия”, коментира Новотни.

Според него, Австрия трябва да затегне регулациите си до нивото на германските разпоредби. „В крайна сметка трябва да направим това на европейско ниво”, заключи той.

Коментари по темата: „ЕЦБ: ЕС трябва да регулира биткойн бизнеса”

добавете коментар...

  1. Спекулант

    Браво, българино!
    Скоро ще задминеш Уорън Бъфет…

  2. Българин

    Аз миналата година си купих биткойни за 1000 лева и сега имам 4000 лева.

Коментар