ФБР се научило да разкрива собственици на биткойн

Агенти на ФБР са успели да разкрият самоличността на притежател на биткойн, разследвайки престъпление с продажба на наркотици в т.нар. тъмна мрежа (dark net). Как точно е станало това обаче, засега остава неясно.

36-годишният французин Гал Валериус беше арестуван през 2017 г. и впоследствие се призна за виновен, че е продавал дрога в тъмната мрежа. ФБР е успяла да го идентифицира чрез транзакции с биткойн, съгласно съдебните документи, на които се позовават различни източници, вкл. AMBcrypto.

Използвайки прякора OxyMonster, Валериус е бил активен участник и модератор на Dream Market – пазар на наркотици в тъмната мрежа. Той формира в своята общност своеобразна банка, чрез която клиентите могат да плащат с криптовалута за услугите, които Валериус им предоставя.

В това няма нищо уникално – много участници в тъмната мрежа постъпват по същия начин. Но обикновено транзакциите в така създадените банки минават през вътрешна система за анонимизиране, докато OxyMonster оперирал директно с конкретна биткойн сметка.

Според съдебните документи, агентите на ФБР анализирали изходящите транзакции и установили, че повечето от тях са изпращани към различни крипто-портфейли, регистрирани от Гал Валериус на сайта Localbitcoins.com. Как службите са се домогнали до тази информация не се съобщава в обвинителния акт.

Очевидно спецслужбите са определили притежателя на биткойн-портфейлите по някои косвени признаци, коментират от компанията за сигурност SEC Consult Services. Те са знаели къде и какво да следят. Без това едва ли биха могли да разкрият самоличността на OxyMonster, тъй като сделките с биткойн си остават анонимни.

Впоследствие агентите на ФБР изследвали публичните профили на Валериус в Instagram и Twitter и сравнили поведението му с това на OxyMonster като модератор на Dream Market в тъмната мрежа. Сходствата се оказали достатъчни, за да потвърдят подозренията на службите, че става въпрос за един и същи човек.

Миналата есен Валериус се опитал да влезе в САЩ, за да участва във фестивал на брадата и мустаците – съдейки по неговите снимки, той наистина е голям специалист по отглеждане на брада. На летището обаче Валериус е задържан, а лаптопът му – конфискуван от службите.

Разследването потвърждава, че OxyMonster и Валериус са едно и също лице. В лаптопа е открит ключ за PGP криптиране, с който OxyMonster подписвал електронната си поща, както и реквизитите за достъп до пазара на наркотици в тъмната мрежа и адресите на биткойн-портфейлите си.

Валериус бил изправен пред доживотна присъда. След девет месеца в затвора той се съгласява на сделка с прокуратурата, като признава участието си в търговия с наркотици и други забранени стоки в ролята на модератор и администратор на Dream Market в тъмната мрежа.

В резултата на сделката, присъдата на Валериус вероятно ще бъде редуцирана до 20 години затвор. Не е изключено той да излежи присъдата и извън пределите на САЩ, тъй като е гражданин не само на Франция, но още на Израел и Обединеното кралство.

Коментари по темата: „ФБР се научило да разкрива собственици на биткойн”

добавете коментар...

  1. Николай

    Е, явно не са толкоз анонимни за ФБР и интернет. Факт е че точно тези служби са измислили биткоин е доста показателен, а вие си вярвайте че сте анонимни 🙂

  2. Anonymous

    На летището обаче Валериус е задържан

    Навсякъде е пълно с камери за лицево разпознаване и на секундата те проверяват в базата дани.

  3. Anonymous

    На летището обаче Валериус е задържан, а лаптопът му – конфискуван от службите.

    Разследването потвърждава, че OxyMonster и Валериус са едно и също лице.
    В лаптопа е открит ключ за PGP криптиране,

    да им подариш pgp ключа си

  4. Lights and sparks

    Не е изключено той да излежи присъдата и извън пределите на САЩ, тъй като е гражданин не само на Франция, но още на Израел и Обединеното кралство.

  5. Saevar

    не съм биткоин експерт но мисля че когато генерираш нов ключ който не си ползвал до сега и си вземеш парите в кеш няма как да те хванат, просто трябва да се внимава, ако греша някой да ме поправи…

  6. Anonymous

    як мустак – 9 месеца е одържал на мъчения.

  7. .

    Криптопортфейлите са анонимни до момента, в който не се опитате да получите реални пари или стоки/услуги, които се предоставят на конкретен човек 😀

    Поръчайте си доставка на пица с криптовалута и пак помислете колко точно сте анонимни 😀

Коментар