Мениджър на криптовалута купи BitTorrent

Джъстин Сън вече е собственик на най-популярния P2P протокол BitTorrent

Известният мениджър на криптовалути Джъстин Сън купи компанията BitTorrent, известна с едноименния P2P протокол за обмен на файлове, ползван масово в торентите и считан за най-популярен в света.

Според различни източници, позоваващи се на служители на компанията, сделката е била сключена през миналата седмица, но запазена в тайна досега. Не е известно колко е платил Джъстин Сън, за да притежава ценния ресурс.

Още през септември миналата година Сън и BitTorrent са подписали договор за намерения относно поглъщането, което вече е факт. Сделката е отлагана няколкократно, заради преговори на BitTorrent с други потенциални купувачи.

Междувременно, Джъстин Сън е регистрирал нова компания Rainberry Acquisition, докато BitTorrent е преименувала през 2017 г. юридическото лице, собственик на бранда, на Rainberry.

Наблюдателите на пазара отбелязват, че продажбата на BitTorrent е неочаквана. Компанията изпитваше трудности преди десетилетие, когато реши да изгради развлекателен бизнес върху P2P направлението. Тези планове претърпяха неуспех и BitTorrent беше принудена да освободи голяма част от своите служители.

Но в последните години BitTorrent доминираше на пазара като най-популярния играч в P2P света. Компанията достигна впечатляващите 150 милиона активни потребители на месец.

BitTorrent е основана през 2004 г. и в момента файловете, които използват BitTorrent протокол за предаване на данни, генерират най-голям обем от мрежовия трафик. Компанията разрабатва μTorrent и BitTorrent – два клиента с този протокол.

Джъстин Сън контролира $1,65 млрд. от криптовалутата Tron, чиято пазарна капитализация възлиза на $4,78 млрд., чрез фонда Sun Tron. Това, според анализаторите, е достатъчен актив, за да бъде обезпечена сделката за BitTorrent.

Коментар