Прототип на Starship се разби при кацане

Прототип на ракетата Starship SN8 се разби при кацане на площадката
(снимка: @enn_nafnlaus / Twitter)

Тестово изстрелване на свръхтежката ракета Starship завърши с катастрофа – прототипът SN8 се разби при кацане. Причината за инцидента е технически недостатък.

SpaceX вече тества няколко прототипа на Starship. Първоначално компанията възнамеряваше да изстреля SN8 на височина 15 км, но в крайна сметка ракетата се издигна само на 12,5 км. Тестът преминаваше рутинно, но възникна проблем на последния етап от полета – ракетата се разби при опит за кацане на земята.

От трите двигателя само два са работели на етапа на спускане, което възпрепятства кацането в планирания режим. SN8 успява да премине от хоризонтален към вертикален режим на полет, но спускането е твърде бързо и ракетата експлодира, след като се удря в стартовата площадка.

„Налягането в резервоара за гориво по време на кацане беше ниско, което доведе до висока скорост на кацане, но получихме всички необходими данни! Поздравления за екипа на SpaceX”, коментира основателят на SpaceX Илон Мъск на страницата си в Twitter.

Мъск планира да завладее Марс с помощта на свръхтежка ракета за многократна употреба, чиято долна степен се нарича Superheavy, а горната – Starship. Корабът ще получи три нови двигателя Raptor наведнъж, които се разработват специално за проекта SpaceX.

В бъдеще Starship няма да бъде просто степен, а интегриран космически кораб: пътнически, товарен или орбитален танкер. Корабът е направен от стомана и разчита на метанов двигател – нито едното, нито другото се използват в съвременните масово произвеждани ракети. Очаква се Starship да заведе хора на Луната и Марс.

Коментари по темата: „Прототип на Starship се разби при кацане”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сложете видео

Коментар