Финландия одобри закон за доставчиците на 5G оборудване

Финландия регламентира доставките на 5G оборудване с нов закон
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите във Финландия ще могат да забранят използването на телекомуникационно мрежово оборудване от даден производител, когато имат „сериозни основания да подозират, че използването на устройството застрашава националната сигурност или националната отбрана”, гласи приетият в понеделник закон.

Важна особеност, на която обръща внимание Ройтерс, е, че законът не забранява доставчици на 5G оборудване въз основа на държавата им на произход. Регламентът се прилага само за критичните части на мрежата с потоци от мрежов трафик.

Скандинавската държава, за разлика от съседката си Швеция, не поставя ограничения за доставчици на 5G оборудване според държавата им на произход и не споменава по име китайските Huawei или ZTE, въпреки че в страната е седалището на Nokia, един от основните конкурентни доставчици.

В Швеция търговете за 5G мрежите са стопирани поради съдебни дела срещу решението на регулатора през октомври да забрани китайските компании. Това решение е взето в ситуация на продължаващите спорове между Китай и САЩ и обвиненията на Вашингтон за възможно използване на технологията на Huawei като средство за шпиониране – твърдение, което компанията отрече.

През януари ЕС публикува „инструментариум” от препоръки за своите членки, като заяви, че могат или да „ограничат, или да изключат” т.нар. високорискови доставчици на 5G, като Huawei, от основните части на телекомуникационната  мрежа.

Ройтерс цитира позиция на говорител на Huawei, който заявява: „Жалко е, че дебатът за международната мрежова сигурност се фокусира само върху китайски доставчици, когато знаем, че уязвимости могат да бъдат открити в оборудването на всички производители”. „Финландското законодателство обаче използва по-реалистичен подход, като се фокусира върху оборудването, а не върху продавачите”.

Разпоредбите на финландския закон могат да се прилагат със задна дата, което означава и за мрежово оборудване, което се е използвало преди новите правила да влязат в сила, според публикацията на Ройтерс.

Докато Nokia и шведската Ericsson са основни доставчици на оборудване във Финландия, телекомуникационните оператори Elisa и DNA Oyj също са използвали части, доставени от Huawei, за да пуснат 5G мрежи в страната.

Райтерс цитира приетия на 7 декември от финландския парламент закон, според който в случай, че бъде разпоредено да бъде премахнато оборудване, правителството ще плати обезщетение.

Коментар