САЩ се канят да погълнат Nokia и Ericsson

Поглъщането на Nokia и Ericsson може да помогне на САЩ в икономическата война срещу Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че Съединените щати и съюзните страни трябва да обмислят придобиването на „контролен пакет” в Nokia и Ericsson, за да развият 5G мрежите, противопоставяйки се на китайската Huawei, става ясно от публикация на Ройтерс.

Благодарение на огромния пазар на САЩ и финансовата подкрепа, една от тези компании или и двете ще станат по-силни конкуренти и ще отпаднат опасенията относно тяхната жизнеспособност, смята прокурорът.

По неговите думи, ако установи еднолично господство в 5G сектора, Китай ще контролира възможностите, които възникват в резултат на развитието на нови технологии, свързани с 5G.

От гледна точка на националната сигурност, ако промишленият интернет стане зависим от китайското оборудване, Китай всъщност ще може да изключи другите страни от технологии, които имат влияние не само върху потребителите, но и върху индустрията, предупреждава Уилям Бар.

Според него, САЩ могат да купят акции в Nokia и Ericsson директно или чрез създаване на консорциуми с партньори.

Генералният прокурор също призова Федералната комисия за комуникации (FCC) бързо да раздаде лицензите за мобилни честоти от „C диапазона” – един от честотите пакети, които могат да се използват за разгръщане на мрежи от пето поколение.

След изявлението на Уилям Бар, котировките на Nokia и Ericsson се покачиха съответно с 6,1% и 4,2%. През последните 12 месеца ценните книжа на финландската компания поевтиняха с 25%, а акциите на Ericsson – с 1,1%.

Коментари по темата: „САЩ се канят да погълнат Nokia и Ericsson”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    пише американското електронно издание Breaking Defense.

  2. краси

    ДО амер инже сили да строят мостове под огън

    пий си хапчетата човече!

  3. Бай Ганди

    Аз много обичам да ям да пия и да Ева,

  4. амер инже сили да строят мостове под огън

    Данък мост

    Основната естествена пречка за победата на Северноатлантическия алианс във „войната с Русия“ ще бъдат реките, пише американското електронно издание Breaking Defense.

    Изданието пише, че в случай на военен конфликт между Русия и САЩ, военни действия ще се проведат в Източна Европа, където текат много реки. Поради тази причина за изпращане на подкрепления или за отстъпление силите на Северноатлантическия алианс ще трябва да използват мостове, които рядко могат да издържат на повече от 55 тона.

    Така, подчертава изданието, тежащият повече от 60 тона танк M1 Abrams и неговите „братя“ в Северноатлантическия алианс – британският Challanger II, германският леопард II и дори френският Leclerc – ще бъде опасно използването на много мостове на най-ключовите места.
    Изданието също така отбелязва, че мостовете в Източна Европа по време на Студената война са били изградени по такъв начин, че да издържат на 45-тонни съветски танкове. И въпреки „определени възможности” на американските инженерни сили да строят мостове под огън, тези способности са твърде ограничени, за да се справят дори с една от най-големите източноевропейски реки.

  5. Anonymous

    Все пак нокиа и ериксон са собственост на пентагона, ще бъдат подпомогнати от новият бюджет.

    Нокиа от години изгражда мрежата на verizon която снабдява сенаторите с безплатни сим карти a вече има договор и с at&t.

  6. War

    2016 Обещание на Тръмп :
    До 8 години ще премахна бюджетният дефицит.

    За 3год. до 2019 Бюджетният дефицит +77%.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи проект на нов национален бюджет, който предвижда намаляване на социалните разходи, съчетано с увеличено финансиране за Пентагона, пише The Wall Street Journal.

    Според вестника през следващите десет години администрацията на САЩ ще спести 4.4 трилиона долара, почти половината от които ще бъдат премахнати от държавните програми за безплатна медицинска помощ и грижи за възрастни хора.

  7. Станислав

    Ако Европа позволи това нещо да се случи, дори само една от компаниите да купят, няма да има по точно определение за нея освен скапан изгнил безполезен кефен!

  8. Anonymous

    Още 2003-2004 ериксон изгражда 3G за щатската полиция обаче трябваше за прехвърли контролният пакет .

    Щом получаваш пари по държавна поръчка , ставаш американска собственост.

    $ не може да изтичат към европа.

Коментар