Швеция отряза Huawei и ZTE от 5G мрежите си

Huawei няма да може да участва в изграждането на 5G мрежи в Швеция
(снимка: CC0 Public Domain)

Швеция, родината на един от основните доставчици на телекомуникационно оборудване – Ericsson, забрани използването на конкурентите Huawei и ZTE в нейната 5G инфраструктура.

Според шведската регулираща агенция, забраната ще бъде официализирана преди търга за радиочестотен спектър, насрочен за следващия месец. Шведската администрация за пощи и телекомуникации (PTS) заяви, че условията на разрешителните за участие в търга са формулирани след оценка от шведските въоръжени сили и шведската агенция за сигурност, предаде Gizcnina.

Под натиска на САЩ европейските правителства оценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежи от следващо поколение. През юли т.г. Великобритания забрани Huawei в своята 5G мрежа и се очаква напълно да елиминира китайската техника от инфраструктурата си до 2027 г.

PTS изисква също компаниите, участващи в търга, да премахнат оборудването на Huawei и ZTE от съществуващите си „основни функции” преди 1 януари 2025 г. Т.нар. основни функции се отнасят до оборудването за обслужване и поддръжка, използвано при изграждане на мрежи за безжичен достъп, преносни мрежи, основни мрежи и мрежи.

Ericsson се радва на мащабни 5G договори в Китай, докато китайските компании не могат да се разчитат на същото. Китай изглежда не се интересува от забрана на чуждите доставчици на мрежово оборудване в страната, коментира Gizchina.

Властите в Китай обаче възпрепятстват Facebook и няколко други софтуерни компании да правят бизнес в страната. Със забраната на Huawei и други китайски компании от страна на САЩ, мнозина очакваха някакви ответни мерки. Изглежда обаче китайското правителство няма интерес от това.

Въпреки забраната за Huawei от няколко държави, планът на компанията за развитие на 5G все още остава е силен. Huawei все още напредва в 5G проектите и печели нови договори.

По-рано представител на Южна Корея заяви, че правителството няма да забрани на конкретна компания да участва в 5G проектите. Коментарът бе по повод икономическа среща на САЩ и Южна Корея, на която американският държавен секретар Майк Помпео е настоял за следване на план „чиста мрежа”, в името на рисковете за националната сигурност. Това включва недопускане на Huawei и други китайски технологични компании от участие в 5G проектите.

Южнокорейският представител обаче отговорил, че изборът на оборудване и технология е в правомощията на телекомуникационните оператори правителството няма да се намесва в решенията на частни компании.

Коментари по темата: „Швеция отряза Huawei и ZTE от 5G мрежите си”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Брей чебурашките са пропуснали тази статия и не оплескали с рИване, за милите другари китайци и лошите американци.

    Пешовци, продажници, де сте ба ??

Коментар