Xiaomi патентова сгъваем смартфон

Xiaomi има предизвикателството да създаде ценово достъпен сгъваем смартфон
(снимка: CC0 Public Domain)

Сгъваемият форм-фактор се счита като един от етапите в развитието на смартфоните Xiaomi. Това ще позволи на компанията да създаде устройство с по-голяма използваема площ на дисплея, като същевременно запази компактния размер. И ето че китайският производител патентова свой сгъваем дизайн.

Конкурентите вече пуснаха сгъваеми смартфони на пазара, което е още един стимул за Xiaomi да разработи подобно устройство. Компанията не крие факта, че се готви да представи мобилен телефон с гъвкав дисплей и затова не е изненадваща новината в Gizchina за патент, който описва характеристиките на сгъваем смартфон Xiaomi.

Възможно е китайският производител да последва вече утъпкания път и да се вдъхнови от идеите на Samsung, реализирани в две поколения на Galaxy Fold. Твърди се, че Xiaomi вече е подала заявка за патент за такава джаджа в Китайската национална служба за интелектуална собственост.

Скици от патентните документи разриват смартфон, при гъвкавият дисплей се сгъва в тялото. От външната страна има допълнителен дисплей с диагонал 4,6 инча с доста масивна рамка. Основната камера на гърба е от три части.

Но за разлика от Galaxy Z Fold, китайската компания изоставя прорезите на дисплея като вместо това предлага вертикална ивица от дясната страна на екрана за модула на предната камера и различни сензори. Друга подробност е, че гъвкавият панел изглежда вдлъбнат вътре в корпуса, като това решение трябва да предпази екрана от повреда, ако поставите смартфона в разгънато състояние с дисплея надолу.

Засега няма информация кога Xiaomi планира да представи първия си сгъваем смартфон. Изглежда, че това ще се случи догодина. Работата по него продължава отдавна и през март т.г. компанията дори показа разработка на ранен етап.

Според някои китайски източници, Xiaomi ще пусне първия си сгъваем смартфон през 2021 г. По-рано президентът на компанията Лин Бин заяви, че при създаването на двоен мобилен смартфон дизайнерският екип е успял да преодолее редица технически предизвикателства. Това включва гъвкава матрична технология, шарнирен механизъм, гъвкаво матрично покритие и адаптация на MIUI. Очаква се това да бъде първият смартфон в света с двойно сгъване.

Но изглежда, че сгъваемият смартфон Xiaomi все още е далеч от съвършенството и има някои проблеми. Един от тях е, че смартфонът не трябва да е скъп. Да, компанията вече е стъпила на територията на A-бранд флагманите и произвежда скъпи устройства. Но в случая със сгъваемия смартфон, Xiaomi рискува да не намери аудитория, готова да плати много за експеримента.

Реакцията на потребителите към концепцията Xiaomi Mi Mix Alpha потвърди, че клиентите не са готови да купуват такива продукти на висока цена. Така че Xiaomi трябва да постигне разумна цена за иновативния си продукт, ако иска да го наложи на пазара.

Коментар