Тайнствени хакери даряват откраднатите пари

Хакерска благотворителност озадачи специалистите по киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакерска група е дарила откраднати пари за благотворителност – събитие, което се смята за прецедент в сферата на киберпрестъпленията и озадачава експертите по сигурност.

Представители на Darkside твърдят, че са изнудвали редица компании за милиони долари, но сега искат да „направят света по-добър”. В тъмната мрежа бандата публикува касови бележки за дарения в размер на 10 000 долара за две благотворителни организации.

Едната организация е Children International – тя подкрепя деца, семейства и общности в Индия, Филипините, Колумбия, Еквадор, Замбия, Доминиканската република, Гватемала, Хондурас, Мексико и САЩ. Другата е The Water Project, която работи за подобряване на достъпа до чиста вода в Африка на юг от Сахара.

От Children International веднага оповестиха, че няма да приемат парите. The Water Project забавиха коментарите си, съобщи BBC.

Ходът на хакерите се разглежда като странно и обезпокоително събитие както в морално, така и в юридическо отношение. В публикацията си в блога на 13 октомври хакерите твърдят, че атаките им са насочени само към големи супер-печеливши компании.

Атакуващите държат ИТ системите на организациите като заложници, докато не бъде платен откуп. „Смятаме, че е справедливо част от парите, които компаниите са им платили, да отидат за благотворителност”, написаха хакерите.

„Без значение колко лоша, според вас, е нашата работа, ние с удоволствие знаем, че сме помогнали да променим нечий живот. Днес изпратихме първите дарения”, уверяват хакерите. Плащанията са извършени чрез система за обмен на криптовалути.

„Това, което престъпниците се надяват да постигнат, като правят тези дарения, не е съвсем ясно. Може би искат да си помогнат да се смекчи вината им? Или може би поради егоистични причини искат да бъдат възприемани като Робин Худ – като герои, а не безсъвестни изнудвачи?”, коментира Брет Калоу, анализатор на заплахите в компанията за киберсигурност Emsisoft.

По неговите думи, каквато и да е мотивацията на хакерите, това със сигурност е много необичайна стъпка. „Доколкото знам, за първи път група за изнудване дарява част от печалбата си за благотворителност”, казва Калоу.

Коментари по темата: „Тайнствени хакери даряват откраднатите пари”

добавете коментар...

  1. Just Business

    Те да не го правят за едната чест и слава, бе?! Ясно е че е заради пари, а тези големи компании са си виновни те, че държат цели отдели от некадърни меринджеи и набедени за АйТи специалисти на щат.

Коментар