Тампере е център за иновативни хора и компании

Антъни Ваноостендорп е „Ръководител на продукцията” в Troll VFX – креативно студио за визуални ефекти в Тампере, Финландия. Започва кариерата си в компанията като „Координатор производство”, след това е повишен на мениджърска позиция и от март 2023 г. оглавява отдел „Продукция”. Завършил е висшето си образование в Университета за приложни науки в Тампере със специалност „Интерактивни медии и дизайн на игри”. Говори английски и финландски език.
(снимка: личен архив)

Финландия, най-щастливата държава за живеене в света, стартира наскоро кампанията „Experience Tampere”, която цели да привлече ИТ кадри и технологични стартъпи в страната. Като част от инициативата, град Тампере – известен като индустриалния център на Финландия, кани български специалисти и собственици на технологични стартъпи, заедно със семействата си, да посетят и да усетят атмосферата на града. Разговаряме по този повод с Антъни Ваноостендорп, „Ръководител на продукцията” в креативното студио Troll VFX.

Г-н Ваноостендорп, кампанията „Experience Tampere” идва в момент, когато световната ИТ индустрия изпитва известни затруднения, големите корпорации съкращават персонал, очаква се AI да замени хората на някои позиции. Но вие в Тампере търсите специалисти. С какво се отличава вашата високотехнологична индустрия и защо не е повлияна от негативните тенденции?

Вярвам, че с развитието на AI тепърва ще настъпят много промени в традиционната работна структура, но очаквам това да донесе със себе си и своите позитиви и да се създадат много нови позиции за хората. Тампере със сигурност не остава неповлиян от скорошните развития в сферата на AI и даже много компании се интересуват от процеса и се опитват да го интегрират в работната среда. Виждам, че градът се опитва да бъде в крак с времето и да бъде иновативен, но истината е, че при такава промяна идват и нови роли и задължения, които трябва да изпълним, за да продължаваме напред.

В Тампере функционира развита стартъп екосистема. Как градът стана привлекателен център за предприемачите и стартиращите иновативни компании? Каква беше ролята на местните власти в този процес?

Във Финландия, и по-конкретно в Тампере, има много стимули за хората, които искат да започнат собствени бизнеси. Аз лично съм бил част от интензивни програми за предприемачи, които им позволяват да тестват идеите си и да развият мрежата си от контакти във Финландия. Има специално обозначени къщи за такива стартъпи, в които хората си наемат офис и стават част от нарастваща мрежа от предприемачи и инвеститори с подобни цели. Друго преимущество е опцията за кандидатстване за субсидии и финансиране от държавата.

Всеки човек в Troll VFX има глас и възможност да направи компанията едно по-добро място
(снимка: Troll VFX)

Вашата кариера в Troll VFX е истинска история на успеха. Разкажете за мотивацията и предизвикателствата да работите за такава компания, за условията и средата, за перспективите. Какво могат да очакват професионалистите, които ще се присъединят към вашия екип?

Troll VFX е бързо развиваща се компания, която се опитва да става все по-конкурентна с всеки проект и всеки нов ден. Наличието на бързо развиваща се компания идва със своите предизвикателства, но тук всеки човек има глас и възможност да направи компанията едно по-добро място за всички служители.

Има страхотна фирмена култура, която постоянно се стремим да поддържаме и градим. Мисля, че най-добрата част от компанията са страхотните и мотивирани колеги. Мотивацията е най-ключовият фактор при избора ни на нови попълнения към екипа.

Troll VFX е креативна компания и това носи много свобода, когато става въпрос за начина, по който хората работят. Техническият екип е там, за да поддържа тази свобода и да работи директно с артисти.

Креативната среда в Troll VFX дава много свобода в начина, по който хората в компанията работят (снимка: Troll VFX)

Според доклад на ООН, финландците са най-щастливи. Какво е да живееш и работиш във Финландия, в частност – Тампере? Вярвате ли, че привлечените от чужбина специалисти ще се интегрират лесно, сбъдвайки мечтите си, и ще станат толкова щастливи, колкото са финландците?

Във Финландия има страхотни трудови разпоредби, които спомагат за добър баланс между работата и живота. Имам семейство и е страхотно да мога да прекарвам време с тях най-вече във важните моменти, които не са за изпускане. Да работиш в творческа област също позволява гъвкавост в начина, по който задачите се изпълняват. Смятам, че в Тампере компаниите и културата на работа позволяват човек да води здравословен баланс между работа и личен живот. Както имаме достатъчно време да си свършим работата и задълженията на работното място, така имаме и достатъчно свободно време, за да водим пълноценен личен живот.

Тампере има доста от ключовите предимства на големите градове, като същевременно природата е близо и винаги се усеща присъствието ѝ. Освен това, като по-малък град пътуванията до работа са доста по-кратки и градът е  изключително безопасен, а най-хубавото е, че през последните 10 години гастрономията също силно се разви.

Запознат ли сте с качествата на българските ИТ специалисти? Софтуерният сектор е един от най-развитите в нашата страна. Какво е вашето послание към специалистите и предприемачите, които искате да привлечете – защо да изберат Тампере като място за бизнес и професионална реализация?

Работил съм и преди с българи, които са били на креативни и технологични позиции, но научих много повече за фокуса на България върху развитието в ИТ сферата след старта на тази кампания. Тампере е център за иновативни хора и компании, и предлага  страхотни проекти за работа в безброй различни области. Благодарение на регулациите във Финландия служителите тук имат по-добро работно време и отпуските са щедро платени. Не пречи да кандидатствате и да видите дали това е правилният избор за Вас, след като станете част от кампанията „Experience Tampere” и спечелите шанса да посетите Тампере лично.

Коментари по темата: „Тампере е център за иновативни хора и компании”

добавете коментар...

  1. Българин

    Няма причина едно IT да напуска българия. Тук е много над средното, защо да ходи на студено 🙂 И чисто пожелателно – нека да подобрим това което не е добре сега, така че да не мислим за чужбина. Нашата пррирода у никална , хората са интересни и сърдечни, но изглежда не оценяваме какво имаме

Коментар