AOC Q27P3CW – бърз, удобен и щадящ очите монитор

27-иновият монитор AOC Q27P3CW има семпъл дизайн с тънка рамка и смайващ набор от портове (Снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Бърз, с динамична картина, с удобно настройване на позицията и щадящ зрението – мониторът AOC Q24P3CW приляга и на работния офис, и на домашното бюро, и на личната гейминг-зона.

27-инчовият модел изглежда семпло, менюто му за управление е интуитивно и удобно, има смайващ набор от портове за свързване с друга техника. А неговата 5-мегалипселова камера, която работи с Windows Hello, може да „затвори очи” от съображения за неприкосновеност.

Външно AOC Q27P3CW не бие на очи с нещо разтърсващо. Дисплеят е обхванат от рамка, която в три от четирите страни е съвсем тънка – двете странични и горната хоризонтална. Долната пък е по-широка, около 25 мм. В десния ѝ край са поместени пет бутона за регулиране на функциите на екрана.

Цялото устройство се сглобява и монтира за секунди – толкова лесно и бързо, че „и баба знае” как да го приготви за работа.

Удобство за всяко работно пространство

Първото впечатление от „почерка” на всеки производител е доколко предвидливо е проектирал техниката си така, че да е лесно ползваема. Е, AOC се е справил отлично. Q27P3CW е по-регулируем от някои от конкурентите си, с 90-градусово въртене на екрана по часовника и обратно, наклоняване напред и назад – съответно с 5 градуса и с 35 градуса, както и със 150 мм диапазон на регулируемата височина.



Мониторът може да се завърта и около оста на стойката – на 180 градуса. Всъщност последното се дължи на въртящата се основа на стойката – нейната видима правоъгълна плоскост на практика стъпва върху въртящ се диск с гумирана основа, в резултат на което с изумление можем да видим как цялата стойка се завърта наляво и надясно.

Като цяло възможностите за фино нагласяне на конструкцията са много и са достатъчни, за да инсталираме монитора удобно във всякакво работно пространство, да можем лесно да го обърнем настрани и да споделим документи и изображения с колеги, да пренастроим работния си кът и пак да ни е удобно.

Лесен и интуитивен контрол

Бутоните за регулиране на настройките позволяват да навигираме в системата от менюта и са разположени в предната част на монитора, под десния ъгъл на IPS панела. Най-десният е бутонът за „приспиване” и „събуждане” (бутон за включване има на гърба). Вляво се намира бутонът за менюто. Следващите два водят наляво и надясно, а най-левият прави потвърждение. Управлението е много просто и тъй като всъщност можем да виждаме бутоните, докато настройваме, малко вероятно е да натиснем грешен.

Когато се разровим в настройките, ще намерим доста контроли, а също и специално меню за игри с някои функции, които ще зарадват геймърите, включително адаптивна синхронизация.


Свързаност с целия свят

От гледна точка на комуникации AOC Q27P3CW е много щедър. За входящия сигнал има два HDMI порта и DisplayPort. Заедно с тях на гърба на устройството има цяла дузина USB портове. Четири „гледат” надолу, като един е „силов” – за зареждане на дребна електроника при мощност до 65 вата. Отстрани, зад десния ръб на рамката, има още два USB порта. И това не е всичко: на гърба намираме още RJ45 Gigabit Ethernet LAN порт и 3,5 мм аудио-жак.

Единственото странно в това изобилие от интерфейси е мястото на захранващия USB порт – то не е особено удобно за включване на джаджи за зареждане. За сметка на това мониторът разполага и с USB-C порт – нещо, което очакваме от електрониката си като „дежурно” удобство. По този начин, ако свържем лаптоп към AOC Q27P3CW именно чрез USB-C връзката, на практика можем да осигурим кабелна Ethernet комуникация за компютъра, благодарение на наличния RJ45.



Отвъд това, ако нещо липсва от комуникациите, то това са, разбира се, най-архивните видове конектори, такива като VGA, но пък кой ли има нужда от тях днес?

Качество на картината и здраве за очите

Дисплеят на Q27P3CW всъщност е доста добър със своята QHD резолюция (Quad HD, 2560×1440). Тя е осезаемо по-голяма от Full HD и дава възможност за по-детайлна картина, както и повече възможности за едновременната работа с няколко прозореца.

Със своята IPS матрица, екранът показва ярки, качествени цветове. Времето му за реакция е 4 ms, което го прави отличен избор за гледане на динамични видео-кадри и за игри. Зрителният ъгъл по спецификация е 178/178 градуса, но поглеждайки съвсем косо към повърхността на екрана, все пак няма да видим изображенията толкова добре, както при фронтално гледане.

Хубави параметри, но днес всеки уважаващ себе си производител знае, че всичко това не е достатъчно. Съвременният потребител иска бързина и качество, но и безопасност. Затова AOC е вградил тук технологии за опазване на здравето. „Flicker-free” системата, за която говори производителят, намалява трептенето на екрана чрез регулиране на подсветката, така че да спести умората на очите и очните спазми. От друга страна има и режим за намалена синя светлина. Това касае здравето на нервната система, защото синята светлина действа напрягащо и „прогонва” съня.

Камера

Уебкамерата на този монитор печели аплодисменти с находчивия си дизайн. Тя е „надградена” върху горната рамка и има вид на допълнително прикрепено блокче, което обаче се върти около оста си. С това въртене камерата може да се насочи напред, нагоре или надолу. Иначе казано, тя може да гледа право към тавана, напред към потребителя или надолу към земята – последното на практика изключва камерата, тъй като праща нейния „поглед” в горната част на рамката на монитора. Така дизайнът на камерата решава въпроса с опазването на неприкосновеността – фактор, който кара мнозина да залепват късове от лепящи бележки или други непрозрачни материали върху камерите на компютрите си.


От друга страна, с подобна конструкция камерата е удачна за всеки потребител: няма значение колко е голям на ръст, дали столът му е висок или нисък, дали дисплеят е наклонен напред или назад – камерата винаги може да се завърти и да „намери” потребителя.

Що се отнася до резолюцията на камерата, тя е 5-мегапикселова. Мониторът поддържа Windows Hello за бързо лицево разпознаване. Това е удобно, ако човек държи лаптопа си затворен, когато е свързан към монитора.

Под ръба си Q27P3CW има два 5W високоговорителя. Техният звук е точно това, което можем да очакваме от вградени колонки: не е като за слушане на симфонична музика, но и едва ли някой би очаквал подобно нещо – за качествено слушане на музика или за игри хората използват висок клас слушалки. Тези колонки обаче са напълно достатъчни за работа – за преглед на видео-материали, провеждане на видеоразговори и др.


AOC Q27P3CW – спецификации:

  • Диагонал: 27 инча
  • Резолюция: QHD, 2560×1440
  • Тип на матрицата: IPS
  • Цветове:  16,7 млн.
  • Време за реакция: 4  ms
  • Яркост: 350 cd/m2
  • Честота на опресняване: 75  Hz
  • Ъгъл на видимост: 178° / 178°
  • Защита на очите: Flicker-free, режим намалена синя светлина
  • Web камера: 5 MP с Windows Hello
  • Вградени говорители: 2х5W
  • Портове: 2xHDMI, 1xDisplayPort, 1хUSB Type-C (Power 65W), 4хUSB 3.2, 1хEthernet ( RJ-45)
  • Наклоняване: 5°~35°
  • Хоризонтално завъртане: ±180°
  • Регулиране на височина: 150 mm

Наличност и цена

27-инчовият монитор AOC Q27P3CW е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на бранда. Моделът се предлага на цена около 580 лв. с ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „AOC Q27P3CW – бърз, удобен и щадящ очите монитор”

добавете коментар...

  1. Анна

    Честота на опресняване: 75 Hz и щадящ очите в един абзац , когато на пазара има 500 херца монитори е богохулство

  2. цецо

    С тези параметри: 75 Hz, 4 ms, 350 cd … през 2024/25 година този монитор: 1) няма причини да съществува и 2) цената в сравнение със конкурентите трябва да е мноооого под 300$. Просто казвам ..

Коментар