Euronet инсталира банкомати в отдалечените места у нас

Банкомати на Euronet ще обслужват хората в малките населени места у нас
(снимка: Euronet)

Глобалната компания за платежни услуги Euronet Worldwide обяви, че ще осигури лесен достъп до пари в брой за хората в отдалечените райони на България. Инициативата „ATM за общността” ще обхване малки населени места в цялата страна, в които няма банкомати.

Проектът цели да реши проблем, който все повече се задълбочава през последните години, а именно оттеглянето на банките от по-отдалечените райони и закриването на ATM устройства. Това създава сериозни трудности за местните жители, които често са принудени да пътуват до съседни градове, за да се сдобият с пари в брой.

Повече от 80% от плащанията у нас са в брой, което е показателно колко важна все още е наличността на кеш за обществото ни. Българите предпочитат да използват пари в брой – според скорошно проучване на Европейската централна банка, броят на плащанията с карта у нас е едва 28,8 на глава от населението на година. Страната ни се нарежда на последно място по този показател от всички членки на ЕС.

Първият банкомат от кампанията „ATM за общността” вече е инсталиран в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали бърз достъп до пари в брой. Това вече няма да е така, тъй като ATM устройството на Euronet ще бъде на разположение 24/7, съобщиха от компанията, която оперира 50 000 банкомата в 170 държави по света.

„Дълго време преговарях с различни банки за поставянето на банкомат, но получавах отказ, тъй като обслужването на устройството е затруднено поради отдалечеността му от градовете. Така хората нямаха достъп до пари в брой и това определено създаваше затруднения”, сподели Костадин Атанасов, кмет на с. Ябълково.

Населението на Ябълково е многолюдно и се увеличава, а жителите и особено възрастните хора нямат възможност често да пътуват до Димитровград, за да си изтеглят необходимите средства, особено в сегашната епидемична обстановка, поясни кметът. „Магазините и другите малки бизнеси в Ябълково също използват най-вече кеш, така че съм сигурен, че новият банкомат на Euronet ще улесни ежедневието на всички нас”, допълни той.

Услугата „ATM за общността” е предназначена за общини и кметства, които искат да осигурят възможност за теглене на пари на своите жители. Необходимо е да предоставят подходящо място, а Euronet изцяло поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката и всички операции.

Коментари по темата: „Euronet инсталира банкомати в отдалечените места у нас”

добавете коментар...

  1. Ядосан

    Ужастттт най кожодерските банкомати, бягай те далече

  2. Иван Иванов

    Знам,че по морето имаше скандал с тях, за удържани такси от 100 до 900 лв за теглене.

  3. Георги

    Тези ги заобикалям от далеч

  4. Боклуци

    За тия 100 лева дето ви дадоха трябваше ли да се надупите с тоя платен шибан материал за тия боклуци?

  5. ха

    Едва ли е платена публикация. Хората в селата едва ли се нуждаят от каквато и да е реклама, за да забележат банкомата при тях… Освен това коментарите са отключени…

  6. drrr

    Платена публикация?
    Ъм-хъм?

  7. Димитър Димитров

    Същите са. Аз тръгнах да тегля от един такъв автомат миналото лято и като видях какви такси иска да ми начисли повече дори не го погледнах.

  8. Чо :)

    Огромни такси за чужди карти. 7.72 лв на теглене + ако не се усетиш и динамично превалутиране (общо взето от +10% до +30%), за теглене с карта, която не е издадена от БГ банка.

    С Българските карти – таксата е спроред банката издател за теглене на банкомат на друга българска банка (от безплатно до няколко лв на теглене, повечето бг банки е около левче на теглене).

  9. о

    тва тия с огромните такси дето по морето се оплакваха хората ли са

Коментар