Банкоматите у нас намаляват с бързи темпове

През 2021 г. е регистриран най-ниският брой банкомати в България за последните 10 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой на банкоматите в България намалява, по данни на БНБ. Статистиката на финансовата институция сочи спад между 1 и 5% всяка година, като в периода 2019 и 2020 г. разликата е най-голяма.

Тази тенденция не е нова, общият брой банкомати бавно намалява от пика им през 2016 г., когато има над 5750 активни ATM устройства в България. През последните две години обаче ефектът на пандемията засилва процеса на премахване на АТМ машини, както и на банковите клонове в страната. Така през 2021 г. е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години.

Над 400 банкомата е драстичен спад, който се осъществява за изключително кратък период от време. Приблизително 10% от българските банкомати са излезли от употреба през последните 5 години. Въпреки ръста на плащанията с карта от началото на пандемията, в България все още кешовите плащания са предпочитан метод на разплащане.

АТМ устройствата се премахват главно от слабо населени места, изолирани локации и труднодостъпни региони, което създава проблеми на хората, коментираха от Euronet. Обикновено в един слабо населен регион или селище е инсталиран един банкомат, а понякога, в редки случаи присъства и банков клон.

От петте най-големи банки в България през последните години три регистрират годишен спад в броя на собствените банкомати и банкови клонове. На банките не им е изгодно да поддържат собствени банкомати с нисък процент на използваемост, на труднодостъпни места, без надзор и технически сертифицирани лица за поддръжка.

Само за последната година една от банките с най-много физически клонове в България е намалила броя на локациите си с 21 и съкратила броя на банкоматите си с 40, което в проценти е около 7% спад на банковите клонове и 5% спад в броя на АТМ устройствата.

Много други банки също следват примера и намаляват своето присъствие на десетки места с подобни проценти. Затова, според Euronet, има необходимост от независими оператори на банкоматни мрежи, които да инсталират и поддържат АТМ устройства, особено в изолирани и труднодостъпни места.

Коментари по темата: „Банкоматите у нас намаляват с бързи темпове”

добавете коментар...

  1. фреезер

    CBDC който знае, знае.

  2. Долу EuroNet

    Както винаги, нашите приятели от сайта Технет, пардон ТехНюз усложливо забравят задължителната притурка към статията, наречена “платен репортаж” или “реклама” на EuroNet.

  3. 12345

    Я пробвайте в изипей да си платите с карта.

  4. Uanbomber

    Euronet трябва да се забранят със закон. Относно банкоматите, не виждам смисъл от тях след като навсякъде вече можеш да платиш с карта или със смарт устройство. Само най-възрастните и най-примитивните хора продължават да държат на кеша. Но логиката да се премахнат първо в селата и малките градчета е глупава. Точно те трябва да останат последни, защото хората в тези региони са най-необразовани и некомпетентни и не могат да се оправят с карти и смартфони.

  5. Иванов

    Точно пък най-големите измекяри от Юронет да коментират тенденциите за терминалната мрежа ми се струва скандално! Цяла Европа е пропищяла от ковярните им схеми с превалутирането при транзакции, та сега ЕЦБ заради тях ще вкарва промени.

Коментар