Анкета: Парите в брой ще отпаднат до 2-3 години

Над 75% от българите предпочитат да не използват банкноти, сочи проучване
(снимка: Emil Kalibradov / Unsplah)

Близо една трета от българите отказват да пазаруват в обект, в който може да се плати единствено с кеш, сочи проучване на норвежката платформа за мобилни разплащания Settle.

Изследването показва още, че над 75% от българите предпочитат да не използват банкноти, тъй като считат безкешовото плащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях, търсенето на банкомат е равносилно на загуба на време, особено след като на все повече места в България плащания могат да се приемат не само с карта, но и директно от смартфона.

„Това е пример за демократизацията на финансите, при която потребителите гласуват с парите си и по този начин изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България.

По последни данни на БНБ, броят на ПОС-терминалите за плащане с карта у нас вече е над 108 000.

„Потенциалът на мобилните плащания е още по-голям, защото при тях търговците могат да получават средства от смартфон на смартфон и без наличието на отделно терминално устройство. А броят на активните смартфони в България е над 4 млн., буквално всеки втори има такова устройство, което използва ежедневно, включително и за парични преводи”, смята още Детелина Момчева.

Над една трета от анкетираните отбелязват, че когато използват телефона си като метод за разплащане, това им спестява натоварването да носят портфейл в себе си. Според 16% от респондентите, плащането със смартфон предпазва от злоупотреба с картата им.

Като най-сигурни методи за разплащане анкетираните единодушно посочват мобилния портфейл и картите – общо над 72%. Запитани в какви ситуации предпочитат мобилните разплащания, почти 44% от анкетираните отговарят, че винаги залагат на този метод, независимо в каква ситуация попадат, 35% използват мобилни разплащания, когато пазаруват онлайн, и 21% – когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

Повече от половината (53%) от респондентите си представят, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от употреба и всички разплащания ще са дигитални, а 41% са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително малък процент от хората вярват, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.

Проучването на Settle България е проведено между 5 и 20 ноември 2021 г. и в него са взели участие над 500 потребители от цялата страна.

Коментари по темата: „Анкета: Парите в брой ще отпаднат до 2-3 години”

добавете коментар...

  1. Рационалномислещ

    И какво като имаме “хартийки” в ръцете ?
    Това си е наш проблем.

    Теб май те е страх да не си изцапаш ръчичките,а.
    Или ,УЖАС! ,да са развалиш грима или очната линия.

    НИЕ поне сме хетеросексуални.

  2. Anonymous

    Хахаха, всеки тръгнал да коментира за щяло и нещяло. Света не се върти около вас господа. Голяма част от западната икономика минава през банковите сметки, а при плащане в кеш особенно суми над 200 евро те гледат като нарко дилър или ти отказват защото нямат да ти върнат. Продължавайте да си живеете в 20ти век, кеша приключи. Да не би да си мислите че е по сигурно и че запазвате някаква стойност с това да имате хартийки в ръцете … смях

  3. ИМЕ *

    Мечтата на световното банково лоби: “Парите в брой ще отпаднат до 2-3 години”

    Въпорсът е дали ще позволим да ни манипулират и да експериментират с нас!!!

  4. Тц тц

    Заглавието е такава глупост, вие вярвате ли си изобщо ….

  5. 123

    Тоя сайт играе със тези които искат да поробят хората…това няма да го забравим…

  6. mhm

    Пълни глупости, мечтата на държавната мафия да се облага тоест да се краде от абсолютно всички и всичко. Добре че един добър човек измисли криптовалутите, не, биткойн не става за това, но има и други непроследими валути!

  7. Опазил Бог

    Revolut ли, май само си чел за него. Толкова е несигурен. Бях принуден да платя обядите на детето ми през него, и цяла седмица бяхме на закуски. За сериозни неща Revolut никога.

  8. Име име

    Парите в брой означават свобода, електрическите пари означават контрол и липса на собственост. А твърденията, че плащането в брой е по бавно и неудобно от плащането с карта е НЕВЯРНО, всяка транзакция има технологично време за обработка което при плащането в брой не съществува, не споменавам варианта за отхвърлена транзакция, липса на мрежа, електричество и т.н. Ежедневно приемам плащания както в брой така и през ПОС, така че проучването което ни поднасяте откровено не отговаря на реалностите.

  9. 123

    Revolut rulz! 🙂

  10. Стъкмистика

    Каква представителна извадка би могло да е това 500+ души при 7 000 000 население?

  11. Dev

    Това е пълна измислица,повече от 80% от българите плащат в брой!

  12. 112

    Аз пък не бойкотирам никой, като няма терминал вадя банкнотите и плащам така.

Коментар