Експерти: Кешовата икономика носи големи загуби

Български банкери, финтек и технологични специалисти обсъдиха бъдещето на мобилните разплащания в България по време на дискусия в София

„Кешовата икономика носи големи загуби за хората, бизнеса и обществото като цяло. Парите в кеш могат да бъдат загубени, откраднати, допринасят за сива икономика и криминална дейност“, заяви Даниел Дьодерлайн, CEO и основател на европейската финтек компания Auka, по време на дискусия за мобилните разплащания в България.

В същото време, с дигиталните разплащания потребителите имат по-висока сигурност и контрол за финансите си, а погледнато на макро-ниво, дигиталните финанси биха довели до по-ниски данъци като резултат от по-ниските нива на сива икономика, допълни Дьодерлайн. „Затова и цялото общество има изключителна полза от въвеждането на дигиталната икономика и в частност, дигитално банкиране и мобилни разплащания“, подчерта мениджърът.

Половината от българските банкови специалисти в проучване смятат, че банкирането ще премине през фундаментална промяна през следващите пет години. Много от тях вярват, че технологичните гиганти все повече ще приемат роля на банки, като 36% от банковите специалисти планират да изграждат способности в дигиталното банкиране през следващата година.

Българските банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания, но все още в страната ни няма ясно изразен лидер или доминираща платформа, смятат специалистите. И въпреки, че в България всички фактори за въвеждане на мобилните разплащания са налице, засега няма отличаваща се платформа или услуга, което поставя местните банки в риск от навлизане на глобалните технологични гиганти или иновативни стартъпи.

Според проучването, българските банкери дефинират технологиите за мобилни разплащания като всичко, което обхваща използване на мобилни устройства за разплащане или използване на дигитални портфейли, независимо от устройството. Eдна трета от тях смятат, че сегашните им организации не биха устояли на конкуренцията на гиганти като Google, Facebook или Amazon.

„Лесно е да кажем „нашата страна е различна“, но в същността си нуждите на хората са учудващо близки – те биха искали да плащат или да им бъде заплатено с лекота. Те биха искали да не губят време и да имат по-голям контрол над своите и на семейството си финанси. А бизнес организациите желаят да продават повече и да плащат по-малки такси“, коментира Даниел Дьодерлайн.

„Критичният фактор, според мен, е инфраструктурата. Традиционно, тя е изградена и контролирана от картовите компании и малкият и среден бизнес все още не е склонен да поеме разходите за нея“, посочи Васил Димитров, директор електронно банкиране и дигитална трансформация в Банка ДСК.

По неговите думи, потребителите в България са достатъчно отворени към новите технологии и мобилните разплащания, но тези технологии трябва да бъдат приети и от търговците. Другият съществен въпрос за решаване е все още голямата част от кешовата икономика в България. Дори един търговец като собственик на кафене да приема дигитални плащания, той пак трябва да се разплаща с доставчиците си в брой. Следователно, фокусът нека да бъде върху образоването на търговците.

Инфраструктурата за следващото поколение платежни услуги се развива експоненциално наред с навлизането на интернет достъп и мобилни технологии. „Похвално е, че в България централната банка и Асоциация на банките проучват варианти за хармонизиране на предлаганите услуги сред банковия сектор. Но все още в България няма изявен лидер и всяка банка или телеком може да са следващите победители, ако реагират бързо с правилната технология и план за навлизане на пазара“, посочи Даниел Дьодерлайн.

Коментари по темата: „Експерти: Кешовата икономика носи големи загуби”

добавете коментар...

  1. Пурко

    Събрали се четримца деби*и дето нямат лев и вече хайде експерти по Кеша .
    Смешни сте . Разбирате ли ….

  2. Yo

    След като в Кипър теглиха директно от банковите сметки, за да спасяват банките, мислите ли, че това е добра идея? Естествено, че банките ще лобират да е задължително всички пари да се държат в тях.

  3. dedo

    Тотален Биг Брадър! Освен следенето с камери, събирането на всякакви данни от хората чрез Интернет, навлизането на IoT, където всяка една вещ ще те шпионира, сега и с безкешовото плащане не остана дейност, която да не се следи и записва!

  4. Anonymous

    ****. По темата няма какво да се каже коментирана е 1000 пъти и няма какво да се дискутира.

    Но нека да повторим вече известното. Електронните пари се крадат многократно по-лесно от тези в брой. При джебчийството рискуваш да те хванат и най-малкото да те набият. При електронното краденето става безследно и от разстояние. Електронното разплащане е и по-скъпо, защото плащаш такса на банката. От друга страна сивата икономика е позитивна за индивида (който ползва парите), защото огромен процент то данъците му отиват за хрантутници, а не се връщат към индивида за подобрения на социалните услуги от страна на държавата. Криминалната дейност отдавна се е отказала от парите в брой и са ги заменили с bitcoin – това е много по-удобен и сигурен начин за разплащане при тях (нямаш посредник, който да носи куфарчето и да може да е набит/убит и ограбен). Електронното разплащане е и по-сигурно при тях, ако всичкият софтур е реализиран на чиста софтуерно система. Обикновения потребител не притежава сигурна компютърна система (например desktop компютър с Linux, без никакви допълнителни програми и без да се ползва за интернет сърфиране) – най-добре ползване на live дистрибуция с ключ, записан на отделна флашка.

    Единственото предимство на електронното разплащане е възпрепятстването на сделки под масата, които да се осъществяват от частни лица (не говорим за криминалната престъпност, която вече беше коментирана и за нея проблеми никакви).

Коментар