Snapdragon XR1 е първата SoC за разширена реалност

В основата на Snapdragon XR1 е заложена хетерогенна процесорна архитектура

Американският разработчик на чипове Qualcomm обяви първата в света платформа за разширена реалност (Extended Reality или XR) – това е едночиповата система (SoC) Snapdragon XR1.

По думите на Qualcomm, XR1 представлява платформа от следващо поколение, оптимизирана за работа с приложения за разширена реалност чрез поддръжка на алгоритми за изкуствен интелект, вкл. машинно зрение, която подобрява показатели като енергийната ефективност и интерактивността.

В основата на XR1 е заложена хетерогенна процесорна архитектура, включваща многоядрен централен процесор ARM, векторен процесор, графичен процесор и блок за изкуствен интелект Qualcomm AI Engine. Функциите на платформата са достъпни в съответния набор за разработка SDK.

Вграденият графичен процесор поддържа резолюция 4К при кадрова честота 60Hz, два дисплея, 3D-овърлей и водещи API-та като OpenGL, OpenCL и Vulkan. По отношение на звука, XR1 стъпва на фирмените технологии 3D Audio Suite, Aqstic Audio Technologies и aptX Audio, които позволяват възпроизвеждане на обемен звук и работа с гласов интерфейс.

В допълнение, чипът включва концентратор на датчици и може да проследява с висока точност движение с три и шест степени на свобода. Компаниите Meta, VIVE, Vuzix и Picoare вече разработват продукти на базата на XR1, твърди Qualcomm.

Коментар