CrowdStrike показа: светът не е готов да се откаже от парите в брой

Ако банковите системи се провалят поради ИТ срив, хората само с безналични плащания ще останат на практика без възможности (снимка: CC0 Public Domain)

Системите за безналични плащания, разработени от банките, могат да се сринат, ако се повтори ИТ срив, подобен на този, който причини неправилната софтуерна актуализация на CrowdStrike миналия петък, алармират експерти.

Застрашени са икономиките на отделните страни. Инцидентът с актуализацията на CrowdStrike ясно демонстрира, че банките са много уязвими към софтуерни проблеми. В подобни случаи най-напред ще пострадат тези, които са се отказали от парите в брой и са преминали изцяло към плащане на стоки и услуги с карта или банков превод.

Парите са в основата на всичко

Глобален компютърен срив, подобен на причинения от бъгавата софтуерна актуализация на компанията за сигурност CrowdStrike, може да унищожи световните системи за безналични плащания, пише TechSpot, позовавайки се на доклад на Payment Choice Alliance (PCA). Според експертите на PCA, такива провали са неизбежни и последствията от тях ще паднат на първо място върху онези, които умишлено са отказали да използват пари в брой.

С други думи, първо ще пострадат хората, които са решили напълно да се доверят на банките и техните електронни системи и са започнали да плащат за стоки и услуги изключително чрез превод или с банкова карта. Според статистика на PCA, само във Великобритания такива хора са около 3% от населението в трудоспособна възраст.

Ако банковите системи се провалят, поради ИТ срив като този от петък, хората с безналични плащания ще останат на практика без възможности за препитание – парите им ще бъдат заключени във фалиралата банкова инфраструктура.

Алтернативата е жизненоважна

Президентът на PCA Рон Делнево официално заяви, че провали като този, причинен от CrowdStrike, са неизбежни. Инцидентът деактивира общо 8,5 милиона компютъра с Windows по целия свят и това не са само компютрите, които хората имат в домовете си, въпреки че те също са включени в статистиката. Летищни терминали, компютри и сървъри в банки и много други се повредиха.

Хората чакаха с часове полетите си, не можеха да използват или теглят пари от разплащателните си карти, а в някои страни бяха възпрепятствани да посрещнат най-елементарната си нужда – храната. Така например, в Япония веригата ресторанти за бързо хранене McDonald’s беше принудена временно да затвори заведенията си, поради отказ на платежни терминали.

Според Рон Делнево, ако хората нямат алтернатива на безналичните плащания, всяка техническа повреда може да доведе до колапс на икономиката. Той не уточни дали говори за световната икономика или за конкретни страни по света, но отново даде пример с Великобритания, където само за две години рязко е намалял броят на хората, които плащат редовно в брой.

През 2021 г. плащащите в брой британци са били 23,1 милиона, а към края на 2023 г. броят им е намалял до 21,6 млн. Общото население на страната в началото на 2023 г. е около 67 милиона души.

Рон Делнево не е единственият, който вярва, че светът все още не е готов напълно да се отърве от парите в брой. Този формат на пари е играл и продължава да играе важна роля в съвременното общество и повечето бизнеси все още го приемат, отбелязват експерти от GMB Union, търговска асоциация, представляваща повече от 560 хиляди частни и публични организации в Обединеното кралство.

„Когато изземете парите в брой от системата, хората няма на какво да се опрат, а това се отразява на начина, по който изпълняват ежедневните си основни задачи”, казват от GMB Union.

Безопасността не е празна дума

Недостатък на безналичните форми на плащане, в допълнение към постоянния риск всички банкови системи да се сринат за една нощ, е и липсата на поверителност. Всички банкови преводи могат да бъдат проследени и дори плащанията с криптовалута отдавна са престанали да бъдат наистина анонимни.

Парите са много важни за тези, които ценят личния живот и поверителността си, казва директорът на кампаниите в PCA – Мартин Куин. Според него, благодарение на парите, нито една голяма технологична компания или онлайн платформа не може да събира и продава личните данни на всички хора.

Куин също добави, че плащането в брой е най-лесният начин за много хора да закупят стоки или услуги. Не всеки иска да овладее технологиите за безналично плащане и да се научи да използва свързани услуги.

Под държавен надзор

В по-голямата част от страните по света парите в брой са законна форма на пари. С други думи, нито една организация, регистрирана в страна, където има официално обращение на пари в брой, няма право да откаже да ги приеме от клиент – в противен случай той ще има пълното основание да се оплаче от това в съда.

В САЩ и Китай много внимателно следят прилагането на правото на гражданите да плащат в брой. Според портала Xatakaon, в тези и други страни редовно се регистрират случаи на компании, наказвани за отказ да приемат пари в брой – те биват глобявани за ограничаване на свободата на гражданите.

Освен това в редица американски щати, по-специално Ню Джърси и Масачузетс, действат местни закони, които забраняват на предприятията да отказват пари в брой като начин на плащане. Също така през 2023 г. в Съединените щати беше внесен законопроект, който, ако бъде приет, ще принуди всички предприятия в страната да приемат пари в брой като метод на плащане за продажби до $500 и ще забрани на търговците на дребно да таксуват клиентите с комисионна за избора им да плащат с книжни пари.

„Всеки американец трябва да има право да плаща в брой”, каза през юни 2023 г. бившият член на палатата на представителите и демократ от Ню Джърси Доналд М. Пейн-младши, който почина в началото на 2024 г. от инфаркт. „Твърде много магазини и фирми искат да се откажат от парите в полза на цифровите плащания”, предупреди той.

Коментар