Официално: засегнати са 8,5 милиона Windows устройства

Излизане от строя на по-малко от 1% от Windows компютрите причини глобален срив в работата на ИТ системите (снимка: CC0 Public Domain)

Мащабът на глобалния срив в ИТ системите, причинен от актуализация на софтуера за сигурност на CrowdStrikе, не е толкова голям като брой засегнати Windows устройства, колкото мнозина предполагат, става ясно от официална информация на Microsoft.

Оказва се, че под 1% от всички активни Windows устройства в света са пострадали от актуализацията. По-точно, това са 8,5 милиона устройства, според прессъобщение на Microsoft. Но ако бяха повече, последствията вероятно щяха да надхвърлят и най-песимистичните сценарии.

В случая важен е не само броят, но и видът на устройствата. Ако говорим само за обикновени работни компютри, проблемът (виж Какво се случи с ИТ услугите по света в петък сутрин) щеше да е незначителен, но тези 8,5 милиона устройства включваха компютрите на много банки, летища, магазини и т.н., което доведе до сериозни последици.

Всъщност самата Microsoft казва, че докато процентът на засегнатите системи е малък, широкото икономическо и социално въздействие отразява използването на CrowdStrike от предприятия, които управляват критично важни услуги.

“Този инцидент демонстрира взаимосвързания характер на нашата по-широка екосистема – глобални доставчици на облачни услуги, софтуерни платформи, сигурност, други доставчици на софтуер и клиенти”, отбелязва Microsoft.

Компанията подчертава колко важно е за всички в технологичната екосистема да дадат приоритет на сигурното внедряване и възстановяване след бедствие, като използват съществуващите механизми.

“Както видяхме през последните два дни, ние се учим, възстановяваме и вървим напред най-ефективно, когато си сътрудничим и работим заедно. Ние ценим сътрудничеството в нашия сектор и ще продължим да актуализираме информацията въз основа на наученото и следващите стъпки”, казват от компанията.

Коментар