Вълна от дезинформация след глобалния ИТ срив

Глобалният ИТ срив в края на миналата седмица породи вълна от фалшиви новини
(снимка: CC0 Public Domain)

Неуспешната актуализация на софтуера за сигурност CrowdStrike Falcon причини не само масово прекъсване на ИТ системите, базирани на Windows, по целия свят, но доведе и до вълна от дезинформация и фалшиви новини.

Така например, появиха се твърдения, че развлекателният център Sphere (Сферата) в Лас Вегас, чиято фасада е покрита с програмируеми светодиоди, показва син екран на смъртта (BSoD). В социалната мрежа X (бивша Twitter) беше разпространено изображение на „Сферата” със „син екран на смъртта”, което събра милиони гледания.

Изглежда всички вярваха в автентичността на изображението. Според представител на центъра обаче, тази снимка е фалшифицирана с графичен редактор, а самият обект не е засегнат по никакъв начин от CrowdStrike.

Разбира се, на фона на компютрите по летищата, магазините и болниците, които показват “сини екрани на смъртта”, е лесно да се повярва, че снимката на “Сферата” е истинска. Въпреки това, както пише TechCrunch, единственото “доказателство”, че тя е повредена, е публикуването на фалшивото изображение от Daily Mail и Express Tribune.

Освен това можете да видите на живо в YouTube, че всичко е наред със “Сферата”, независимо колко много хора биха искали да повярват в забавната идея за “BSoD Sphere”.

Друг вектор на дезинформация бяха тенденциите в X, свързани с етикета „кибератака”, както и скокът в заявките за търсене на същата дума в Google. Но според изпълнителния директор на CrowdStrike Джордж Кърц, това не е инцидент със сигурността или кибератака.

В петък имаше глобален ИТ срив, причинен от проблем с платформата за сигурност CrowdStrike, който засегна компютри на авиокомпании, магазини, медии и много други компании по света, работещи с Windows. Инцидентът се отрази най-силно на гражданската авиация.

ИТ сривът не въздейства пряко на безопасността на полетите, но доведе до закъснения на полети и проблеми с чекирането, поради невъзможност за издаване на билети и багаж. В страни като Русия, които практически не използват CrowdStrike, проблеми нямаше.

Но дори и там, където инцидентът не се отрази пряко на местните превозвачи, клиентите се сблъскаха с неудобства, когато ползваха свързващи полети и услугите на чуждестранни авиокомпании компании, зависими от CrowdStrike.

Още в петък представители на CrowdStrike увериха, че са идентифицирали проблема и работят за отстраняването му.

Microsoft, от своя страна, съобщи по-късно, че инцидентът е засегнал под 1% от всички активни Windows устройства по света. Но предвид огромната инсталирана база на Windows, това означава 8,5 милиона проблемни компютъра.

Коментар