Microsoft пусна инструмент за възстановяване на Windows компютрите

Спешно подготвен инструмент от Microsoft възстановява Windows компютрите, засегнати от актуализацията на CrowdStrike (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft пусна официален инструмент за възстановяване на Windows компютрите, засегнати бъгавата актуализация на софтуера за сигурност CrowdStrike, която причини глобален срив на ИТ системите.

Проблемът засегна повече от 8,5 милиона Windows компютри по целия свят, което е под 1% от всички активни инсталации, според официална информация от Microsoft, и парализира критична инфраструктура.

Прекъсването на услугите имаше значително въздействие върху хиляди компании и организации по целия свят. Летища, авиокомпании, медийни агенции, болници и дори 911 служби за спешна помощ в няколко американски щата са сред засегнатите.

Проблемът е, че CrowdStrike, като доставчик на решения за сигурност, работи на ниво ядро ​​на операционната система. Грешка на това ниво пречи на зареждането на операционната система и причинява това, което е известно като “син екран на смъртта” (BSoD).

Microsoft бързо реагира на ситуацията, като изпрати специалисти в помощ на клиентите. Компанията също така работи с CrowdStrike, Google Cloud Platform и Amazon Web Services, за да намери бързо най-ефективните начини за коригиране на засегнатите компютри.

Новият инструмент за възстановяване Recovery Tool е предназначен да опрости значително и да ускори процеса на отстраняване на проблема. Преди въвеждането му имаше само ръководство стъпка по стъпка, което изискваше ръчна намеса, а това можеше да отнеме много време, особено в организации със стотици или хиляди засегнати устройства.

Microsoft публикува подробни инструкции и списък с необходимите условия за използване на инструмента за възстановяване. Те включват наличие на поне 8 GB свободно пространство на засегнатия компютър, администраторски права, ключ за възстановяване на BitLocker (за компютри с криптиране) и стартиращо USB устройство с капацитет от поне 1 GB.

Инцидентът, за съжаление, ясно демонстрира уязвимостта на съвременните ИТ системи и потенциалните рискове, свързани със зависимостта от ограничен брой доставчици на софтуер. Случайна грешка, дори и много малка, може да доведе до хаос и милиони загуби за компании по целия свят.

Коментар