CSP централа с двойна кула вдига ефективността с 24%

Китайци строят “двуглава” соларна електроцентрала тип CSP с обща парна турбина
(снимка: CGTN)

Електроцентрала на база концентрирана слънчева енергия, която обаче има две кули – такова чудо се строи в момента в китайската провинция Гансу. В комбинация с масив от 30 000 огледала, подредени в концентрични кръгове, новото съоръжение се очаква да генерира над 1,8 милиарда киловатчаса електроенергия всяка година.

След изграждането на двуглава вятърна турбина, сега китайските инженери изненадаха света на възобновяемата енергия и с двуглава CSO електроцентрала – по-точно такава с две кули. Всяка от тях е с височина 200 метра.

CSP електроцентралите разчитат на огледала, известни като хелиостати, за да събират много слънчева светлина в една събирателна точка. Там концентрираните лъчи загряват работна течност, най-често вид разтопена сол, която от своя страна се придвижва по тръби и загрява вода. След това парата завърта парна турбина и така генерира електричество.

През 2014 г. в пустинята Мохаве в Съединените щати беше открита най-голямата за онова CSP електроцентрала в света – Ivanpah. Тя имаше три кули, заобиколени от хелиостатни масиви, и беше с капацитет от 392 мегавата.

През 2017 г. Австралия обяви, че изгражда най-голямата слънчева топлинна електроцентрала с една кула в света с мощност от 150 мегавата, въпреки че този проект в крайна сметка беше прекратен през 2019 г. В момента най-голямата CSP в света, слънчевата електроцентрала Noor Complex, работи в пустинята Сахара в Мароко, с 510 мегавата мощност.

Сега, според анонс от China Global Television Network (CGTN), Китай изненадва света с новост в технологията на CSP системите. Проектът за съхранение на слънчева топлинна енергия Ghazhou ще използва две кули, но те ще споделят една и съща парна турбина.

Вместо всяка кула да е заобиколена от собствено поле от хелиостати, китайският проект ще разположи поле от огледала, подредени в припокриващи се концентрични кръгове. Огледалата ще могат да следват пътя на слънцето и да отразяват светлината към една от двете кули – което е по-ефективно. Това е иновация, която значително ще подобри ефективността на CSP, казва ръководителят на проекта Уен Джиангхонг.

Огледалата в припокриващата се зона могат да се използват от всяка кула“, каза той. „Очаква се тази конфигурация да подобри ефективността с 24 процента“.

Двете кули на новата китайска електроцентрала, която вече е завършена на 90%, също ще използват разтопена сол за съхраняване на топлината през деня и освобождаването й през нощта. Така съоръжението ще може да произвежда енергия почти денонощно.

Новата CSP система, която се очаква да влезе в експлоатация по-късно тази година, ще се присъедини към околните фотоволтаични панели и вятърни турбини в съоръжението, изградено от Three Gorges Group.

Коментар