Как НАСА смята да свали Международната космическа станция

НАСА смята да пенсионира Международната космическа станция и да я свали посредством специален космически кораб, изграждан от SpaceX (снимка: CC0 Public Domain)

НАСА разкри подробности за своя план за извеждане от орбита на Международната космическа станция (МКС) след края на експлоатационния ѝ живот през 2030 г. Американски космически кораб за деорбитиране (USDV), изграждан от SpaceX, ще бъде впрегнат в работа за тази задача.

МКС е навярно една от най-амбициозните задачи в света на космическите изследвания. През 24-те си години на работа станцията предостави терен за редица научни открития, предизвика противоречия и се превърна във фокусна точка на на геополитическото напрежение в последните години.

Днес 15-те нации-партньори, които експлоатират орбиталната станция, са изправени пред проблема какво да правят с нея, когато излезе от експлоатация през 2030 г. Някои предложиха да се намери някакъв начин да се запази или да се спаси за други мисии. Други смятат, че 30 години в орбита е достатъчно – МКС вече е в доста лошо състояние.

НАСА, изглежда, приема втората позиция. Според агенцията, много от компонентите на станцията са износени или остарели, структурните ѝ елементи са уморени от температурните въздействия, усукванията, амортизацията на самия материал. Ако изобщо може да бъде ремонтирана, МКС ще струва по-скъпо от построяването на нова такава.

Накратко, изводът е, че МКС не може да остане там, където е. На надморска височина от около 400 км, орбитата ѝ е твърде нестабилна и станцията плавно се смъква надолу. Не може да бъде издигната до по-висока орбита, защото това би изисквало твърде много енергия – такава тласкаща система не съществува, а и е съмнително структурата на станцията може да понесе маневрата.

В крайна сметка решението е контролирано навлизане в земната атмосфера, което ще ѝ позволи да изгори и всички отломки да паднат в отдалечен, необитаем район в южната част на Тихия океан. Това беше и идеята на неотдавнашна програма за извеждане от орбита, в която следваше да се използват три руски товарни космически кораба Progress, но политическите отношения между Съединените щати и Русия успяха да засегнат дори тази част от науката – и планът падна от масата.

Новият проект предвижда да се използва специално създаден космически кораб USDV от SpaceX за деорбитирането. Тъй като остават само няколко години до момента на излизане на МКС от орбита, НАСА и SpaceX избраха да използват съществуващи проекти, технологии и готови компоненти, за да ускорят разработката. Времето всъщност е по-кратко, отколкото изглежда, тъй като космическата агенция иска USDV да се скачи с МКС 18 месеца преди окончателното повторно влизане в атмосферата.

USDV е по същество капсула Dragon с подобрен обслужващ модул, оборудван с шест пъти повече гориво и до четири пъти по-голяма тяга от стандартния вариант. Идеята е на МКС да бъде позволено естествено да намали височината си, докато орбитата ѝ се спусне за няколко години, като USDV осигурява периодични корекции на курса, за да поддържа орбиталната лаборатория на желаната траектория.

През последната седмица от живота на станцията специалният космически кораб ще извърши серия от маневри, за да постави МКС на трасето за окончателно навлизане в атмосферата.

Идеята на САЩ е, след като МКС излезе от експлоатация, е да се премине към купуване на време и пространство на ново поколение комерсиални аванпостове, които сега се разработват от различни частни компании. Ако тези аванпостове не бъдат изградени, специалният космически кораб USDV може да се използва и за удължаване на живота на станцията, за да не се стигне до пълна липса на космическо присъствие през следващото десетилетие.

Коментар