Двуглава плаваща вятърна турбина – уникална инсталация в Китай

Китайска фирма представи работеща 16,6-мегаватова двуглава плаваща вятърна турбина
(снимка: MingYang Smart Energy)

Двуглава плаваща вятърна турбина е способна да генерира електроенергия от ветровете дори по време на урагани от категория 5. Новото ветроенергийно чудовище е дело на китайска фирма и е в състояние да произвежда около 54 000 MWh годишно.

Това е първата в света – и най-голямата – плаваща единична платформа, включваща не една, а две 8,3-MW вятърни турбини за колосалната кумулативна изходна мощност от 16,6 MW. Турбината се казва OceanX и, както подсказва името ѝ, е предназначена за дълбоководни офшорни вятърни проекти. Разработката е на MingYang Smart Energy, производител на най-големите вятърни турбини в света.

Китайската компания официално завърши строителството на първата в света плаваща офшорна вятърна платформа с двойна вятърна турбина в Гуанджоу, провинция Гуангдонг в Южен Китай преди броени дни. Тя е проектирана от MingYang Smart Energy и построена в партньорство с две корабостроителни компании.

Двойните, противоположно въртящи се ротори са разположени на върха на V-образна структура. Тя е подкрепена с кабелни стойки с високо напрежение, монтирани към Y-образна плаваща платформа за максимална стабилност. На двата края на тази конструкция се въртят двете вятърни турбини с диаметър на витлата 182 метра и с възможност за пълно завъртане.

Плаващата платформа тежи около 16 500 тона. Тя е проектирана да функционира във води с дълбочина над 35 метра, давайки на това ВЕИ чудовище достъп до най-добрите офшорни вятърни ресурси.

Платформата използва „бетон със свръхвисока производителност“ за издръжливост и по-ниски разходи. Нейната система за закотвяне в една точка, според фирмата, намалява въздействието върху морската среда и повишава стабилността, дори в условия на тайфун.

OceanX е създадена да издържа на условията на ураган от категория 5 при ветрове със скорост до 260 км/. И не просто може да издържи на тези условия, но е способна да превърне бесния вятър в електроенергия и да продължи да произвежда електричество, докато наоколо буйстват вълни, високи до 30 метра.

В това отношение конструкцията е оценена на 0,135 интензитет на турбулентност, което е относително високо за офшорна система. Повечето офшорни вятърни паркове работят при условия доста под 0,135, по-скоро близо до 0,06 – тъй като тежките условия могат да причинят колебания в енергийния капацитет и преждевременно износване на компонентите на плаващия генератор.

Проектът за двуглавото чудовище се развива от няколко години. Компанията създаде и успешно тества първия прототип на OceanX в мащаб 1:10 през 2020 г.

За момента няма информация за очакваната изравнена цена на енергията (LCoE) на новия ветроенергиен змей OceanX. Навярно времето ще покаже – но машината със сигурност е впечатляващо инженерно произведение.

Според Световния съвет за вятърна енергия, Китай е на първо място в световен мащаб по развитие на офшорната вятърна енергия и то за шеста поредна година. Целта на Китай е да подсигури една трета от националното си потребление на енергия чрез възобновяеми източници до 2025 г.

При наличието на около 14 500 км брегова линия, азиатската страна със сигурност разполага с много пространство за офшорни вятърни паркове с двуглави вятърни турбини.

Коментар