Xiaomi пусна флип телефон, а Лей Джун разказа интересни истории

Mix Flip и Mix Fold 4 ще зарадват първо феновете на Xiaomi в Китай
(снимка: Xiaomi)

Xiaomi пусна в петък първия си флип телефон Mix Flip с възможност за незабавно отпечатване на снимки с помощта на отделно продаван преносим принтер. Компанията предложи и нова версия на сгъваемия смартфон Mix Fold 4.

Китайският производител вече приема предварителни поръчки за Mix Flip на цени от 5999 юана (около $825), а доставките започват във вторник. Преносимият принтер струва 499 юана ($68), включително фотохартията.

Xiaomi пусна и новата версия на своя сгъваем телефон, Mix Fold 4, на същата цена от 8999 юана като предишната версия. При представяне на продукта, основателят на Xiaomi Лей Джун описа как Mix Fold 4 може да се справи със симултанен превод с един език от всяка страна на екрана, но не изтъкна възможностите на изкуствения интелект. Лей Джун уточни също, че доставките на преносимия принтер са оскъдни.

В края на март компанията пусна първата си електрическа кола, седана SU7, на по-ниска цена от модела 3 на Tesla. Лей каза в петък, че кумулативните доставки са надхвърлили 30 000 броя и че очаква компанията да достави 100 000 автомобила до ноември, месец по-рано от обявения преди това срок.

Миналия месец Xiaomi удвои смените до 16 часа на ден във фабриката си за автомобили в Южен Пекин, за да отговори на по-голямото търсене, според член на персонала. Във фабриката работят около 2000 човека и около 700 робота. Лей каза, че актуализациите на SU7 през август ще позволят колата да бъде управлявана с глас отвън.

Междувременно Лей Джун подчерта как санкциите на САЩ срещу компанията през януари 2021 г. са накарали борда на директорите на Xiaomi да поиска от него да обмисли нови възможности, като например производство на коли, в случай че вече не могат да продават смартфони.

Лей сподели, че след дълго обмисляне е решил да изпълни това искане и е предупредил борда, че ще са необходими 10 милиарда долара. Той е отхвърлил ранни инвестиционни предложения от рискови капиталисти, които оценяват самостоятелния автомобилен бизнес на 10 милиарда долара.

Шефът на Xiaomi разказа, че е карал повече от 170 различни коли за три години и дори е получил лиценз за състезателна кола заедно с повече от 100 мениджъри и инженери на компанията. „Преди три години инцидент ми позволи да се присъединя към толкова интересна индустрия”, каза Лей, цитиран от CNBC.

Xiaomi обжалва санкциите на САЩ през 2021 г. и беше премахната от черния списък през май същата година, докато санкциите срещу други китайски компании като Huawei и ZTE станаха още по-строги.

В петък Лей обяви, че Xiaomi има за цел през следващото десетилетие да предложи на пазара най-бързата електрическа кола с четири врати, която ще се появи на пистата Нюрбургринг в Германия. Тестовете на нова версия на състезателната кола SU7 започват през октомври.

Коментар