Остарелите Android смартфони – главоболие и риск за фирмите

Липсата на актуализации за сигурност е основният проблем на старите Android телефони
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите рядко актуализират своите корпоративни смартфони под управление на Android. Някои се опасяват от проблеми със съвместимостта на софтуера, други не искат да харчат пари за нови устройства, но резултатът е един и същ – остарелите смартфони с Android представляват гигантска дупка в сигурността, от която всеки може да пострада.

Производителите също допринасят за проблема с остарелите смартфони, тъй като обикновено пускат актуализации за сигурността само в рамките на две или три години от излизане на даден модел, отбелязва в анализ Gizchina.

Истинско главоболие

Остарелите корпоративни смартфони, базирани на операционна система Android, могат да се превърнат в истинско главоболие както за самите компании, така и за техните клиенти. Бизнесът винаги има цял куп причини да не актуализира мобилните устройства на служителите си, но най-вече две основни.

Първата причина е страхът от промяна. Компаниите не искат устройства с нов фърмуер да нарушават работата им, включително да се сблъскват с потенциални проблеми със съвместимостта между стария софтуер и новата версия на операционната система.

Втората причина са парите. За много компании актуализирането на служебния парк от смартфони може да отвори дупка в бюджета, понякога много голяма. В резултат на това бизнесът използва отдавна остарели устройства с Android, докато напълно се провалят. Проблемът е, че тези устройства бързо спират да получават актуализации за сигурност.

Възможни последствия

Според анализаторите, липсата на актуализации за сигурност е основният проблем на по-старите Android устройства. Това ги прави уязвими на хакерски атаки и може да бъде пагубно за организациите, които боравят с лични данни или чувствителна информация.

По-малко сериозен, но все пак значителен проблем е, че старите устройства са по-бавни и често им липсват функции, които модерните смартфони имат. Надграждането може да направи служителите по-продуктивни.

Кой е в риск

Най-голяма е опасността от старите корпоративни Android устройства в болниците. Те обработват голямо количество информация за пациентите, която е частна по закон в много страни.

Остарелите смартфони могат да бъдат хакнати, което ще доведе до големи изтичания на данни и проблеми за компаниите от здравеопазването под формата, например, на поток от съдебни дела от пациенти, които са недоволни, че тяхната здравна информация е попаднала в ръцете на т..нар. “трети страни”. Това се отнася не само за смартфони, но и за различно медицинско оборудване, което често работи на Android.

Финансовите компании, особено банките, също са изложени на риск. Те работят с чувствителна финансова информация, до която хакерите имат достъп и чрез стари Android устройства.

И накрая, различни компании от търговията на дребно също могат да пострадат, поради нежеланието си да поддържат само актуални устройства в своя арсенал. Това се отнася не само за смартфони, но и, наред с други, за платежни терминали, много от които работят на Android.

Вина имат и производителите

Само един производител на смартфони в света поддържа своите устройства в продължение на много години и пуска не само нови версии на операционната система за тях, но и пачове за сигурност. Но в асортимента му няма смартфони с Android, тъй като говорим за Apple.

Така например, iOS 18, представена през юни 2024 г., може да бъде инсталирана на смартфона iPhone Xs, който излезе преди шест години – през 2018 г.

Производителите на Android имат съвсем различно отношение към вече пуснатите устройства. Те забравят за съществуването им след две, максимум три години и потокът от пачове за сигурност за тях внезапно и завинаги спира. Това правят както неизвестни марки, така и компании от топ 5 на световния пазар на Android смартфони.

И ако някой от производителите на Android реши да актуализира един или друг смартфон от своята гама дори малко по-дълго, прави от това рекламна кампания и го позиционира като предимство пред конкурентите.

Коментари по темата: „Остарелите Android смартфони – главоболие и риск за фирмите”

добавете коментар...

  1. Самуилов

    И какво, не виждат ли рекламите?

Коментар