Радикален ход на Xiaomi, преминава към собствена ОС

Лей Джун повежда Xiaomi в нова посока – със собствена система HyperOS
(снимка: LEi Jun / Twitter)

Xiaomi, един от водещите производители на смартфони, е на път да унищожи фърмуера, обичан от милиони потребители на бранда. Android-обвивката MIUI ще бъде заменена от собствена операционна система.

Китайската компания е разработила операционната система HyperOS, с която възнамерява да замени MIUI. Това е голяма изненада за индустрията и потребителите, тъй като почти всички смартфони на Xiaomi, с изключение на няколко модела, работят изключително на MIUI, потребителите са свикнали с тази платформа и я харесват. Преходът към HyperOS ще започне още този месец.

Нова страница в историята на Xiaomi

Xiaomi отваря нова страница в историята си. Ръководството на компанията официално потвърди публикуваната по-рано информация за предстоящата подмяна на фирмения фърмуер MIUI. Главният изпълнителен директор Лей Джун лично обяви за съществуването на HyperOS с публикация в Twitter – това не е просто надстройка на Android, както MIUI, а пълноценна мобилна операционна система.

Първото устройство, което ще премине от MIUI към HyperOS, е новият флагман Xiaomi 14, чийто дебют е насрочен за 27 октомври 2023 г. На същия ден ще се състои и пълната премиера на самата HyperOS, според публикация на портала IT Home.

Основа на екосистема

Струва си да се отбележи, че HyperOS не е създадена от нулата. Според шефа на Xiaomi, това е радикално модифицирана версия на Android, което предполага поддръжка на Android приложения – без такава поддръжка, новата система едва ли ще заинтересува потребителите, тъй като стотици хиляди приложения са създадени именно за Android.

Описвайки предимствата и възможностите на HyperOS, Лей Джун изтъква, че тази платформа ще стане основата на новата екосистема на Xiaomi. С други думи, това ще бъде един вид операционна система „от край до край”, присъстваща на смартфони, таблети и десетки други устройства на Xiaomi. Не е ясно дали с нея ще работят и лаптопите Xiaomi, които сега са под Windows.

В светлината на казаното от Лей Джун, веднага възниква асоциация с Huawei, която преди четири години използва същите епитети, за да опише своята Harmony OS – софтуерна платформа, върху която изгражда собствена екосистема. Harmony OS беше представена през август 2019 г., а до декември същата година Huawei пусна собствени мобилни услуги Huawei Mobile Services, за да замени услугите на Google, до които нямаше достъп от май 2019 г.

От август 2019 г. досега Harmony OS достигна версия 3.0, но не успя да излезе от Китай, поне на смартфони и таблети. Устройствата Honor няма да получат тази операционна система – Honor не е дъщерно дружество на Huawei от есента на 2020 г. и продължава да работи с Google услугите.

Въпроси, които чакат отговори

След като обяви HyperOS, Лей Джун не скри факта, че Xiaomi постепенно ще се отърве от MIUI, но запази отговорите на други въпроси за по-късно. Историята на MIUI очевидно е към своя край, но Джун не уточни колко скоро Xiaomi ще се откаже от тази платформа. Това може да отнеме месеци или дори години, но не е изключено Xiaomi да прекрати разработката на MIUI без забавяне – веднага след 27 октомври 2023 г.

Засега не е ясно дали HyperOS ще стане международна или ще се предлага ексклузивно на китайските потребители. Трудно е да се предвиди как потребителите ще реагират на потенциалното глобално изоставяне от Xiaomi на познатата и обичана MIUI в полза на нова платформа – възможно е мнозина да решат да преминат към смартфони от друг доставчик.

Не просто обвивка на Android

MIUI всъщност не е просто обвивка за Android, инсталирана на таблети, смартфони и смарт телевизори Xiaomi. Това е забележителен продукт за компанията, тъй като Xiaomi е създадена специално за разработване на собствен фърмуер и продажба на лицензи за него на трети страни.

С други думи, MIUI е първата собствена разработка на компанията, която се появи през 2010 г. Едва след дебюта и незабавното ѝ разпознаване от потребителите (около MIUI веднага се разрасна гигантска общност), ръководството на Xiaomi реши да не разпространява лицензи за нея и това беше правилен ход – системата стана ексклузивна за устройствата на бранда.

Впечатляващ е фактът, че първото устройство на компанията, пуснато в продажба с предварително инсталиран MIUI, се явява и първият смартфон в историята на Xiaomi – моделът Mi1 от 2011 г.

Коментари по темата: „Радикален ход на Xiaomi, преминава към собствена ОС”

добавете коментар...

  1. Римцайс

    Китайски евреи няма. Затова Китай не е превърнат в територия като Америка

  2. Безпристрастен

    Американците няма да им позволят да излязат извън Китай предвид голямата доминация на Google на доста пазари Xiaomi нямат полезен ход освен да оставят ОС си на вътрешния пазар only Chinese version. Както се видя от huawei в Европа няма шанс колкото и да е базирана на Андроид. Вероятно mui ще продължи да си съществува в Европа. Противен случай ще изгубят Европейските потребили включително и мен веднага ги сменям с друг бранд.

Коментар