Xiaomi иска първо място при смартфоните

Лей Джун цели да направи Xiaomi номер едно в смартфоните до три години
(снимка: Xiaomi)

Китайският технологичен гигант Xiaomi заяви, че планира да стане най-големият производител на смартфони в света в рамките на три години. Заявката идва от шефа на базираната в Пекин компания, която наскоро изпревари Apple и стана втората по големина мобилна марка. Лидер е южнокорейската Samsung Electronics.

Основателят и изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун сподели амбициите си преди пускането на новия смартфон Mix 4. „Настоящата ни задача е да затвърдим позицията си на номер две на световния пазар”, каза Лей, цитиран от BBC, и добави: „Ние се стремим да станем глобален номер едно в рамките на три години”.

Пазарни данни, публикувани миналия месец, разкриха, че Xiaomi за първи път изпреварва американския конкурент Apple като втората по големина в света марка смартфони. Xiaomi държи почти 17% от световния пазар за тримесечието април-юни, докато Apple има 14,1%, според IDC.

За същия период пазарният дял на Samsung се сви до 18,8%, но все пак производителят от Южна Корея се задържа на позиция номер едно.

Подобно на няколко други големи китайски технологични компании, Xiaomi беше обвинена от администрацията на Доналд Тръмп, че представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. В началото на годината тя бе включена в черния списък от Министерството на отбраната на САЩ заради твърдения, че има връзки с китайската армия.

През май обаче федерален съдия в САЩ блокира изпълнението на забраната за инвестиции от страна на Xiaomi, наричайки решението да бъде включена в черния списък „дълбоко погрешно”. Засега няма индикации какво ще е следващото решение на САЩ спрямо китайския производител.

Междувременно Xiaomi представи своя робот CyberDog, описан като „първото навлизане в света на четириногите роботи за общността с отворен код и разработчиците по целия свят”. По-рано през годината Xiaomi обяви и плановете си да инвестира 10 млрд. долара през следващото десетилетие за разработване на електрически превозни средства.

Коментар