Хакери откраднаха криптовалута за 600 млн. долара

Пробив в сайт за блокчейн доведе до една от най-големите кражби на криптовалута
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери са откраднали около 600 милиона долара чрез схема, която бе обявена за „една от най-големите кражби на криптовалута”. Сайтът за блокчейн Poly Network съобщи, че хакерите са използвали уязвимост в неговата система и са взели хиляди цифрови жетони като Ether.

Откраднатата сума е една от най-големите в историята на децентрализираните финанси, написаха от Poly Network. По мащаб пробивът е сравним с огромни скорошни инциденти на борси като Coincheck и Mt Gox, съобщи BBC.

В писмо, публикувано в Twitter, порталът призова крадците да „установят връзка и да върнат хакнатите активи”. „Правоохранителните органи във всяка страна ще считат това за голямо икономическо престъпление и ще бъдете преследвани. Парите, които откраднахте, са от десетки хиляди членове на крипто-общността, тоест от народа”.

Предварително разследване на Poly Network е установило, че хакер е използвал „уязвимост между договорни разговори”. Кражбата обхваща 267 млн. долара във вид на валута Ether, 252 млн. долара във вид на монети Binance и приблизително 85 милиона долара в USDC жетони.

Чангпенг Жао, изпълнителен директор на Binance, заяви, че са наясно с хака, но не могат да направят кой знае какво по проблема. Компанията работи с всичките си партньори по сигурността, за да разреши случая.

Коментар