Xiaomi ще инвестира $10 млрд. в електромобили

Лей Джун обяви последния голям предприемачески проект в живота си – електромобилите
(снимка: Xiaomi)

Xiaomi стартира своя бизнес за интелигентни електрически превозни средства с официално известие до Хонконгските борси (Hong Kong Exchanges – HKEX). Лей Джун, основател, председател и CEO на компанията, заяви, че бизнесът ще се управлява от изцяло притежавано дъщерно дружество на Xiaomi с първоначална инвестиция от 10 млрд. китайски юана (RMB).

През следващите 10 години Xiaomi се ангажира да инвестира общо 10 милиарда щатски долара в новото си начинание. Лей Джун ще бъде CEO и на бизнеса с „интелигентни” електрически превозни средства.

„Решението бе взето след редица обсъждания между всички наши партньори и това ще бъде последният голям предприемачески проект в живота ми. Готов съм да заложа цялата си лична репутация и да се боря за бъдещето на нашето умно електрическо превозно средство!”, заяви Лей Джун.

Той също разкри, че е бил свидетел на цялостния задълбочен процес на вземане на решение на специалния екип на Xiaomi, който е включил стриктни и всеобхватни изследвания на индустрията на електрическите автомобили. През последните 75 дни са проведени 85 срещи с над 200 експерти от индустрията, четири вътрешни дебата и две заседания на борда.

Според актуалните финансови резултати, глобалните доставки на смартфони Xiaomi достигат 146 милиона годишно, с което компанията запазва топ 3 позицията си в световен мащаб. В продажбите на телевизори Xiaomi оглавява пазара на континентален Китай за 8 последователни тримесечия.

В допълнение, Xiaomi съобщава за над 324,8 милиона свързани устройства в AIoT платформата си и 86,7 милиона активни месечни потребители за XiaoAi AI Assistant. Към края на 2020 г. групата притежава паричен резерв от 108 милиарда юани.

„Умните електрически превозни средства представляват една от най-големите бизнес възможности през следващото десетилетие и са незаменим компонент в интелигентния начин на живот. Влизането в този бизнес е естествено продължение на разширяването на нашата интелигентна AIoT екосистема”, казва Лей Джун.

Коментар