ИТ сривът не засегна сателитните комуникации

Сателитните комуникации продължиха да работят на фона на проблеми в много други индустрии (снимка: CC0 Public Domain)

Сривът в ИТ системите вчера предизвика хаос в работата на основни услуги по целия свят, но не се отрази на работата на сателитните комуникации, увериха водещи играчи в тази индустрия.

Двата най-големи сателитни оператора Intelsat и Eutelsat Communications потвърдиха, че техните системи не са били засегнати от прекъсването на 19 юли, заради проблемен Windows ъпдейт на софтуера за сигурност CrowdStrike. ИТ инцидентът причини големи сътресения в много индустрии по света, включително отмяна на полети на авиокомпании.

Intelsat, който управлява съзвездие от около 50 сателита в геостационарна орбита (GEO), и Eutelsat, който оперира 35 сателита в геостационарна орбита и констелацията OneWeb с повече от 600 спътника в ниска земна орбита (LEO), увериха, че сривът на ИТ системите не е оказал влияние върху техните дейности.

Базата данни Seradata на Slingshot Aerospace за изстрелвания и сателити също не регистрира никакви въздействия върху космическите системи.

Прекъсването бе причинено от актуализация на сигурността на платформата за киберсигурност Crowdstrike, която се оказа проблемна за Windows системите. В изявление Microsoft посочи, че са засегнати локални и облачни приложения, включително Azure, AWS и Google Cloud, на Windows компютри с агента CrowdStrike Falcon.

Crowdstrike подчерта, че това не е кибератака и че хостовете Mac и Linux не са засегнати. Компанията вече е идентифицирала проблема и е пуснала корекция.

„Ние разбираме сериозността на ситуацията и дълбоко съжаляваме за всяко причинено неудобство и прекъсване. Работим с всички засегнати клиенти, за да гарантираме, че системите са възстановени и могат да предоставят услугата, която клиентите очакват”, гласи официалното изявление от компанията.

Според множество репортажи, повредата е довела до спиране на полетите на Delta Air Lines, American Airlines и United Airlines. Някои банки и болници по света, както и местни правителствени агенции в САЩ и извън тях, също съобщават за въздействие от мащабния ИТ инцидент.

Коментар