Какво се случи с ИТ услугите по света в петък сутрин

Срив в облака на Microsoft доведе до прекъсване в работата на редица ИТ системи 
(снимка: CC0 Public Domain)

Редица облачни услуги по света престанаха да работят в четвъртък вечер и петък сутрин българско време. Причината, според официалните изявления, е срив в облачната инфраструктура на Microsoft и други ИТ доставчици, чиито услуги са свързани с Microsoft.

Гигантът в сферата на киберсигурност CrowdStrike претърпява голям срив, засягащ бизнеса му по целия свят. Прекъсването е резултат от проблем с последната актуализация, твърдят от компанията. CrowdStrike сега е в процес на връщане назад на тази актуализация в световен мащаб.

Потвърждението от компанията дойде след широко разпространени съобщения за технически проблеми по целия свят, като много от тях са свързани с продукти на Microsoft. Софтуерният гигант от Редмънд съобщи по-рано в петък, че облачните му услуги са възстановени до голяма степен, след като претърпяха срив.

„CrowdStrike е наясно с докладите за сривове на Windows хостове, свързани със сензора Falcon”, казаха от компанията за киберсигурност в официално изявление.

Австралийската телекомуникационна фирма Telstra обяви, че глобалните проблеми, засягащи CrowdStrike и Microsoft, нарушават някои от нейните системи. „Проблемът причинява задръствания за някои от нашите клиенти и ние им благодарим за търпението”, каза говорител на фирмата.

Компанията майка на CNBC, NBC Universal, е един от бизнесите, засегнати от прекъсването на CrowdStrike, според репортаж в американската медия.

Microsoft твърди, че е възстановила облачните си услуги след глобално прекъсване. Късно в четвъртък от Редмънд предупредиха, че клиентите в централните региони на САЩ може да изпитат проблеми с множество услуги на Azure и пакета от приложения Microsoft 365, включително „повреди в операциите по управление на услугите и свързаността или наличността на услугите”.

В петък сутрин Microsoft съобщи, че е определила основната причина и повечето услуги са възстановени. Компанията обаче предупреди, че някои клиенти все още могат да имат проблеми в региона.

„Малка част от услугите все още изпитват остатъчно въздействие”, казаха от Microsoft. По време на срива бяха засегнати различни услуги на Microsoft 365, включително Teams.

Междувременно Ройтерс съобщи, че сривът в облака на Microsoft е довел до спиране на полетите на някои авиокомпании. Базираната в САЩ Frontier Airlines заяви в петък, че нейните системи са били засегнати от прекъсването в услугите на Microsoft.

„През това време резервацията, чекирането, достъпът до вашата бордна карта и някои полети може да бъдат засегнати”, написа компанията в профила си в социалната мрежа X.

У нас Wizz Air също съобщи, че е “изправена пред екстремни технически предизвикателства, свързани с прекъсването на глобалните ИТ системи на трета страна” и призова пътуващите да се явят на летището поне 3 часа преди полета.

“Клиентите на Wizz Air може да изпитат смущения, свързани с временно недостъпни услуги в уебсайта и в мобилното приложение”, предупредиха от авиокомпанията.

През януари облакът на Microsoft също претърпя прекъсване в световен мащаб, което повлия на услугите ѝ от Outlook до Teams. Обяснението от Microsoft тогава беше, че това се дължи на промяна в мрежата.

Коментари по темата: „Какво се случи с ИТ услугите по света в петък сутрин”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Натам вървим 19/07/2024 12:39 Ами прибирай се в дупката си, като не ти изнася и не излизай от там. Или бегай при баша ти Пут_кин да се радваш на куманизъм

  2. Анонимен

    Тодор Семов, аз нямам файл с такова име в тази директория.

  3. Тодор Семов

    ИТ специалистите на фирмите, които са клиент на CrowdStrike трябва да направят следните съпки:
    1. Да стартират Windows в safe mode или Windows Recovery Environment
    2. Да отварят директорията CrowdStrike, която се намира в C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike
    3. Да намерят файла “C-00000291*.sys” и да го изтрият.
    4. Да стартират машината нормално.

  4. Натам вървим

    Даваме ли си сметка този нов глобален свят с всичките му чудни достижения, като облачни технологии и ИИ, колко е крехък. Утре едно кликване на мишката (нарочно или случайно) може да свали самолети, да ни остави без спестявания или да стартира война. Светът е сляп за заплахите и гледа само в ползите – краткосрочно и без мисъл за утре. Така работи капитализмът.

  5. Йордан

    Излиза, че от началото на годината два пъти специалистите по киберсигурност са сривали облачните услуги на Майкрософт и нито веднъж хакерите не са го правили. И кой е по-опасен тогава?

Коментар