ИТ бедствието днес срина акциите на големи компании

Глобалният ИТ проблем понижи рязко котировките на замесените компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на Microsoft и CrowdStrike паднаха рязко по време на предварителната търговия на борсата Nasdaq, поради глобална повреда на компютри, работещи с Windows, която засегна авиокомпании, банки, борси, медии, супермаркети и много други организации в редица страни.

Ценните книжа на CrowdStrike, чиято софтуерна актуализация за Windows компютри предизвика срив на ИТ системите по света, паднаха на дъно с почти една четвърт, или с 21,3% до $270, докато акциите на Microsoft поевтиняха с почти 3,5% до $425,13.

В следобедните часове на петък спадът в акциите на Microsoft се забави до 1,4%, а на CrowdStrike – до 11,67%, отбелязват пазарните наблюдатели.

CrowdStrike съобщи, че причината за повредата вече е установена и специалистите на компанията работят по нейното отстраняване. Според изпълнителния директор Джордж Кърц, инцидентът не е свързан с проблеми със сигурността или кибератака.

„CrowdStrike работи активно с клиенти, засегнати от дефекта, открит в актуализацията за Windows. Това не е инцидент със сигурността или кибератака. Проблемът е идентифициран, изолиран и се предприемат мерки за неговото отстраняване”, каза шефът на компанията в социалната мрежа X.

Курц добави, че екипът на CrowdStrike е напълно мобилизирана „за обезпечаване на сигурността и стабилността в работата на ИТ инфраструктурата на клиентите”.

Сривът на ИТ системите засегна големи американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta и United Airlines, които трябваше да отменят полети. Клиентите на турската авиокомпания Turkish Airlines имат проблеми с резервирането на билети и чекирането на пътници.

Имаше смущения в ИТ инфраструктурата на летищата в Берлин, Мелбърн и Гетуик във Великобритания, както и на Лондонската фондова борса, в Lloyds Bank и платежните системи Visa и Mastercard.

Коментар