Колко загубиха компаниите от глобалния ИТ срив

Загубите на бизнеса от инцидента с Windows системите възлизат на милиарди долари
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекъсването на ИТ услугите по света, в резултат на неизправна актуализация на софтуера за сигурност CrowdStrike на Windows компютри, струва на компаниите от списъка Fortune 500 сумарно милиарди долари, изчислиха експерти.

Една от всеки четири компании от Fortune 500 претърпя прекъсвания по време на глобалния ИТ срив миналия петък. Киберзастрахователят Parametrix оценява общите загуби на 5,4 милиарда долара, предаде Axios.

Всяка компания, засегната от прекъсването, е загубила средно $43,6 милиона, според статистиката на Parametrix – проблемът е засегнал всички авиокомпании от Fortune 500, както и приблизително 75% от водещите банки и здравни организации.

Общите застраховани загуби във всички компании от Fortune 500 варират от $540 милиона до $1,08 милиарда. Секторът на здравеопазването претърпя най-голямата кумулативна загуба, възлизаща на приблизително 1,9 милиарда долара, докато авиокомпаниите загубиха приблизително 860 милиона долара.

В края на 2023 г. CrowdStrike заема едва 15% от сегмента на софтуера за киберсигурност, но в списъка Fortune 500 този дял е значително по-висок – 298 компании го ползват, по данни на разработчика.

Една от най-малко засегнатите индустрии е секторът на софтуера и ИТ услугите: само 21% от компаниите са имали прекъсвания, тъй като повечето от тях работят с Linux, а системите от това семейство не са засегнати от инцидента.

И това е нещо положително, отбелязва Parametrix, тъй като смущенията в технологичния сектор биха създали още по-голям ефект на вълни, предвид факта, че ИТ секторът включва най-големите доставчици на услуги в света.

Коментар