Ще плащаме за всичко със смартфона след 4 години

Смартфоните постепенно се превръщат в устройства за плащания на стоки и услуги, наред с останалите си функции за общуване, работа и забавление. Анализатори отчитат висок ръст на мобилните плащания през 2013 г. и прогнозират, че сумарният обем на подобни плащания ще достигне 10 милиарда долара след четири години.

Към 2018 г. чрез смартфоните ще се плащат всички видове стоки и услуги – от продукти в супермаркета до повикване на специалисти за домашни ремонти, пише TechRadar.com. В глобален мащаб обемът на плащанията през мобилни телефони ще превиши 10 милиарда долара, прогнозира Juniper Research – това дори е най-скромната прогноза, базирана на текущите темпове на развитие на инфраструктурата.

Според много други анализатори, 10-милиардната граница е само началото на още по-голям възход в мобилните плащания, като се отчетат фактори като нарастващото търсене на смартфони и тяхното техническо усъвършенстване.

Все повече мобилни устройства се оборудват с модули NFC, които се използват за извършване на плащанията, а съответните терминали вече проникват и в развиващите се страни. Juniper Research прогнозира, че в близките четири години предстои взривен ръст на мобилните плащания – до 330%, в сравнение със сегашните темпове.

Големите ИТ компании също са заинтересовани от развитието на мобилните плащания. С тях са свързани освен телеком операторите, но и гиганти като Google и Apple. Първата отдавна развива собствена технология за електронни портмонета Google Wallet, а втората също разработва аналогична технология под името iWallet.

Картовите оператори MasterCard и Visa също подкрепят пазара на мобилни плащания. Технологията се приема позитивно и от редица големи банки.

Предполага се, че мобилните плащания ще допаднат и на повечето потребители. За някои ще бъде по-удобно да привържат банковата си карта към смартфона и да забравят за хартиените пари и монетите. Други потребители обаче може да се въздържат да ползват услугата заради риска от загуба или кражба на мобилното им устройство.

Коментари по темата: „Ще плащаме за всичко със смартфона след 4 години”

добавете коментар...

  1. Иван

    Аз имам 7-8 карти от най-различен тип в джоба и е глупаво да нося и тях и телефона си… Използвам Apple Pay навсякъде където е възможно!

  2. Мдааа

    Какъв е смисъла??! Стандартната карта нито е тежка нито обемиста? 🙂

  3. Свободата, Санчо

    … и така, докато безконтактните плащания еволюират до приемо-предавателни чипове инжектирани в телата ни. #m3x!

  4. сттаматта

    не благодаря не искам да плащам всичко през телефона

  5. Pehso

    Какво му е новото и специалното на това NFC? Дали ще носиш смартфон и просто много по-гънка и компактна банкова карта, която просто я вкарваш в портативно или дори мобилно POS устройство.

Коментар