IBM отрече да е помагала на NSA

Робърт Уебър отрече съучастие на IBM в програмата PRISM на NSA

Робърт Уебър отрече съучастие на IBM в програмата PRISM на NSA

С няколко месеца закъснение от пика на скандала със следенето на потребителите в интернет, IBM официално отрече съучастие в действията на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ.

Робърт Уебър, вицепрезидент на компанията, заяви, че твърденията за връзка между IBM и програмата PRISM на NSA са неверни.

„IBM е фундаментално корпоративна компания, което означава, нашите клиенти обикновено са други фирми и организации, а не индивидуални потребители. Ние обслужваме някои от най-успешните глобални корпорации в света, като им помагаме да постигнат своите бизнес цели”, посочва Уебър.

По неговите думи, IBM не е доставяла данни за свои клиенти на NSA или на която и да друга правителствена агенция в рамките на програмата PRISM.

Наскоро се появиха информации, че NSA е въвлякла IBM в хакерски операции срещу китайски телекомуникационни фирми с цел достъп до текстови съобщения и в атаки на локалните университетски сървъри, за да се имплантират в тях шпионски програми.

IBM отрича да е оставяла задни вратички в продуктите си, които позволяват на спецслужбите да декодират данните. Уебър твърди, че IBM не е давала на NSA сорс кода на своя софтуер, нито пък ключове за кодиране.

Вицепрезидентът на ИТ гиганта съветва правителството, ако иска да получи достъп до данни за клиентите, съхранявани от IBM, да се обърне директно към самите клиенти.

Коментари по темата: „IBM отрече да е помагала на NSA”

добавете коментар...

  1. Saevar

    тъй ли.. а 1977-ма година когато изкарахте DES и дадохте всичкото инфо на NSA за него.. а?

Коментар