Астрономи разкриха прелестта на супернова

Според исторически сведения, древната супернова остава видима като „гост-звезда” в нощното небе за около осем месеца, преди яркостта й да угасне (снимка: НАСА)

Според исторически сведения, древната супернова остава видима като „гост-звезда” в нощното небе за около осем месеца, преди яркостта й да угасне (снимка: НАСА)

Използвайки снимки, събрани в различни дължини на вълните от четири различни телескопа, екип от астрономи създаде една от най-подробните представи за съществуването на най-старата известна останка от супернова.

Обектът, наречен RCW 86, за първи път е наблюдаван от китайски астрономи в 185 след Христа. Според исторически сведения, древната супернова остава видима като „гост-звезда” в нощното небе за около осем месеца, преди яркостта й да угасне.

В момента остатъкът прилича на много голяма кухина, която астрономите твърдят, че някога е била бяло джудже звезда. Ако това е вярно, тогава тази структура може би държи ключа за свръхновите от типа Ia.

Зелените и сините цветове в тази картинка означават светлина, уловена при рентгенови дължини на вълните от обсерваторията XMM-Newton към Европейската космическа агенция и от Chandra X -Ray на НАСА. Тези цветове се излъчват от газ, който е супер нагорещен от преминаването на огромна ударна вълна, освободена от суперновата.

Жълтите и червени цветове представляват инфрачервена светлина, уловена от телескопа Spitzer Space Telescope и WISE (Wide Infrared Survey Explorer) на НАСА. Тези фотони са освободени от прах, нагрят до няколко стотин Келвина, докато температурите в междузвездното пространство принципно са изключително ниски.

Коментари по темата: „Астрономи разкриха прелестта на супернова”

добавете коментар...

  1. Blah

    185 AD?
    Понеже все още пишем и говорим на български, да вземете да го промените на 185 сл. Хр.?

Коментар